Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Izašao novi broj kosovskog časopisa „Literarni otisak“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

14. 05. 2019.

Autor: V. N. Izvor: UNS

Izašao novi broj kosovskog časopisa „Literarni otisak“

Novi dvobroj kosovskog časopisa za literaturu i zbivanja „Literarni otisak“ posvećen je stvaralaštvu pisaca, pesnika i umetnika Kosovskog Pomoravlja. Glavna tema jedanaestog izdanja gnjilanskog časopisa jeste Sveta novomučenica Bosiljka pasjanska koja je proglašena sveticom u maju prošle godine.

Urednik „Literarnog otiska“ i član UNS-a Ratko Stoiljković navodi da posebno mesto u časopisu zauzima rubrika „Iz starih knjiga i rukopisa“, koja donosi tekstove iz gnjilanskog kraja objavljene u Carigradskom glasniku, srpskim novinama na ćirilici koje su izlazile od 1895. do 1909. godine u Carigradu.

„Literarni otisak“ daje i preglede zavičajne poezije i proze, kao i kratke izvode iz novih knjiga pisaca i pesnika Kosova i Metohije.

Ovaj godišnjak izlazi od 2002. godine, a prema rečima urednika, nastao je u porti gnjilanske crkve.

„Sav život Srba i nealbanaca se odvijao u porti crkve u Gnjilanu. Tu su nastali prvi pokušaji opisivanja tadašnjih dešavanja, kao i prve pesme. Tu se napravila atmosfera da sve to bude ovekovečeno na jednom mestu, u časopisu koji će izlaziti jednom godišnje“, navodi Stoiljković za UNS.

Inače, časopis se distribuira malom broju Srba koji su ostali u Gnjilanu nakon martovskog pogroma 2004. godine, raseljenim Srbima i školama u Kosovskom Pomoravlju.

Izdavač „Literarnog otiska“ je Srpski kulturni klub „SerbiKa“, čije je sedište do marta 2004. godine bilo u porti crkve u Gnjilanu. Izdavački odbor „SerbiKe“ danas je raštrkan u nekoliko sela u okolini Gnjilana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi