Насловна  |  Саопштења  |  НАТО мора да одговара за хладнокрвно убиство 16 радника РТС-а

22. 04. 2020.

НАТО мора да одговара за хладнокрвно убиство 16 радника РТС-а

Удружење новинара Србије (УНС) и Струковни синдикат Радио-телевизије Србије поводом 21. годишњице од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а поново истичу да одговорни за овај ратни злочин не смеју остати ван домашаја правде.

УНС и Струковни синдикат РТС-а подсећају да је бомбардовањем РТС-а 1999. године НАТО установио праксу употребе војне силе против медија у међународним сукобима, а да нико из те војне организације није позван на одговорност због злочина над нашим колегама.

УНС и Струковни синдикат РТС-а истичу да су све значајне међународне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РТС-у, а да Амнести интернешенел намеран напад на зграду РТС-а као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника сматра ратним злочином.

УНС и Струковни синдикат РТС-а подсећају да се амерички истраживачки новинар Џереми Скејхил на прошлогодишњој међународној конференцији „Крај некажњивости за злочине над новинарима“, коју су организовали УНС и РТС, извинио у име своје државе због тога што је, како је рекао, током НАТО бомбардовања она хладнокрвно убила 16 радника РТС-a.

„Оно што су САД урадиле био је ратни злочин, а ниједан човек никада није изведен пред лице правде. Молим се и надам да ће правда бити задовољена“, рекао је тада Скејхил.

УНС и Струковни синдикат РТС-а подсећају да је Европска федерација новинара на својој скупштини у Београду 2011. године позвала чланице да се придруже обележавању 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а.

Подсећамо да је бивши генерални директор РТС-а Драгољуб Милановић одслужио затворску казну због тога што запослене није изместио из зграде у Абердаревој, али да до сада наши државни органи нису показали спремност да утврде одговорност НАТО-а за убиство наших колега.

УНС и Струковни синдикат РТС-а подржавају и цене досадашњи рад Комисије за истраживање убистава новинара и очекују да ће она имати кључну улогу у расветљавању свих околности убиства 16 медијских радника.

УНС и Струковни синдикат РТС-а очекују и да Комитет за заштиту новинара из Њујорка на своју листу убијених новинара и медијских радника уврсти 16 радника РТС-а.

чет

23.04.