Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Хитно истражити претње због извештавања о злоупотребама у Зрењанину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 02. 2020.

Извор: УНС

УНС: Хитно истражити претње због извештавања о злоупотребама у Зрењанину

Удружење новинара Србије (УНС) позива тужилаштво и полицију да хитно истраже претњу коју је због извештавања о малверзацијама у изградњи постројења за воду у Зрењанину добио син власнице телевизије КТВ Данијел Радић.

Данијел Радић тврди да је од сина градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића, Данила, добио претећу поруку „Видимо се ускоро" и да страхује да ће бити нападнут он или неко од чланова породице Радић.

Он је раније објаснио да је 12. фебруара на телевизији КТВ објављен прилог о злоупотребама у изградњи фабрике воде у Зрењанину и да је изазвао бурну реакцију јавности. Радић је у изјави полицији, којој је пријавио претњу, рекао и да је дан касније на паркингу Градске куће сачекао градоначелника Јањића и питао га зашто је „24. јануара дао лажну изјаву да ће грађани Зрењанина за недељу дана добити здраву пијаћу воду“.

„Сусрет је био веома непријатан и непријатељски настројен од стране градоначелника према мени. Тај снимак који сам начинио у дворишту Градске куће сам објавио око 12:00, да би ми ми на друштвену мрежу Инстаграм стигла порука коју сам претходно навео“, наводи се у полицијском записнику који је пренео сајт НСПМ.

„Захтевам да се обезбеди дежурни тужилац, да се изврши процена безбедности и угрожености мене и чланова моје породице, јер као што сам рекао осећам страх да не прођем као новинар Милан Јовановић из Гроцке, коме је запаљена кућа након указивања на криминалне радње представника власти“, рекао је Радић.

УНС поново наглашава значај локалних медија за информисање јавности и подржава истраживачко новинарство којим се штити јавни интерес. Зато је важно да КТВ и Данијел Радић буду заштићени од претњи и притисака како би могли слободно да наставе да извештавају о свим битним догађајима у Зрењанину.

Фотографија поруке коју је добио Данијел Радић, извор: НСПМ

Коментари (2)

Остави коментар
уто

18.02.

2020.

Gledalac [нерегистровани] у 01:03

Reketiranje (polu)istinama

Dana, "vojnik" SRS i njen sin, poslanik SRS, istinama i piluistinama mašu samo kad im zavrnu budžetske česme. On i ona voze limuzine, a radnici za minimalce rade po 12 sati za minimalac i manje. To sa vodom je.... užas... a KTV je leglo kiča, šunda i amaterizma, nepismenosti (polu)sveta.

Одговори
пон

17.02.

2020.

Kolega [нерегистровани] у 21:36

Neosporna istina

Ne verujemo da ćete ovo objaviti, ali kod Danice Radić se može naći sve osim profesionalnosti i borbe za istinu. Utisak je da ćuti i hvali dok dobija budžetski novac, a da reketira istinom kad su joj sredstva uskraćena, iliti, istina po potrebi i po komandnoj palici SRS. Da se ne lažemo. Gledali smo taj izveštaj o vodi. Tačno skoro sve, osim paušalnih ocena da je Knežević tražio reket, NIČIJA IZJAVA KOJA TO POTKREPLJUJE. Dalje, u "iskrenim isposvestima" niko ni reč nije rekao u kameru, već se čuje loš ton koji je titlovan i prekriven telopom. Da nije snimljen krišom? Kao i razgovor privatni s načelnikom saobraćajne policije, koji je emitovala u vreme kada se njen sin bahatio besnim kolima po gradu a policija samo radila svoj posao. Inače, KTV je leglo šunda i kiča, tako da je tragikomično predstavljati to kao gorionik slobode. Nama to deluje kao reketiranje istinom, ili prećutkivanje po potrebi. I kao što smo rekli, u novinarstvu se ozbiljne optužbe iznose uz dokaze, a ne nemačka firma je odbijena jer nije htela Kneževiću da da reket? Postoji li izjava nemačke firme, svedoka nekog, ili je Dana opet krenula da gazi u ime SRS? Sve to sa fabrikom vode je svinjarija, ali i Danino poimanje slobode medija, njen nivo (ne)pismenosti, kao i njenog sina poslanika SRS, sigurno nije za upoređivanje sa novinarom kojem je spaljena kuća. Tužno i pretužno. Dana, "žrtva" svakog režima, a ona, sin i muž voze limuzine dok joj radnici primaju bedne minimalce, sve bogatija u svojoj borbi. Suze nam se kotrljaju niz obraze. "Jadni" Dana i njen sin. Hajde, da vidimo hoćete li ovo objaviti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси