Насловна  |  Саопштења  |  Председник ЕФЈ у писму Тадићу подржао УНС, НУНС, и СНС и истакао да је у Србији наглашен политички утицај на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 07. 2011.

Председник ЕФЈ у писму Тадићу подржао УНС, НУНС, и СНС и истакао да је у Србији наглашен политички утицај на медије

Политички утицај на медије и даље је наглашен у Србији, упозорио је председник Европске федерације новинара (ЕФЈ) Арне Кениг у писму председнику Србије Борису Тадићу, захваљујући му се на обраћању Годишњој скупштини ЕФЈ која је прошлог месеца одржана у Београду.

Као еклатантан пример мешања политике у слободу изражавања у Србији, Кениг је навео недавни случај смене главног уредника Мађар Соа, Чабе Пресбургера, коме је замерано што није пратио све конференције за штампу водеће мађарске политичке странке.

Председник ЕФЈ Арне Кениг подсетио је на обећање Бориса Тадића дато Скупштини европских новинара да убице новинара у Србији неће остати некажњене. „Куцнуо је час да се предузму нови кораци у откривању одговорних за случајеве убијених новинара и оних који су били жртве насиља“, казао је Кениг, охрабрујући председника Србије да оснује посебно владино тело које би се бавило насиљем упереним против новинара и свих оних који заступају демократију. 

Изражавајући жељу да се настави „конструктивни дијалог“ о слободи медија и променама у српском новинарству, Кениг је затражио пуно учешће Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије и Синдиката новинара Србије, чланица Европске федерације новинара, у разговорима о медијској стратегији како би Србија постала земља где новинарство може неометано да испуњава своју мисију од јавног значаја и где новинари више не живе у сиромаштву, корупцији и страху.

Финансирање медија мора да буде централна тема тих разговора, уз поштовање принципа да политички систем мора да нађе начин да финансијски подржава медије, а да се притом не меша у оно што они објављују. 

Кениг је у писму председнику Србије нагласио да је држава дужна да осигура ефикаснији систем финансирања Радио Телевизије Србије, који би овом јавном сервису гарантовао независност.

Европска федерација новинара највећа је новинарска организација на континенту и окупља око 260 хиљада репортера из више од 30 земаља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси