Насловна  |  Саопштења  |  УНС и НУНС: Подршка зајечарској продукцији За медиа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

24. 05. 2019.

УНС и НУНС: Подршка зајечарској продукцији За медиа

Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије изражавају солидарност са редакцијом зајечарске продукције За медиа поводом тужбе против те медијске куће због текстова о ненаменском трошењу јавног новца добијеног на прошлогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања за медијске пројекте.

УНС и НУНС се придружују захтеву За медиа да се Министарство јавно изјасни о извештајима о правдању утрошеног новца за пројекте фирми ГФЦ и Essentis које су на конкурсу добиле највеће износе – укупно 8,6 милиона динара.

За медиа је у својој анализи утврдила неправилности у наративним и финансијским извештајима фирми Essentis и ГФЦ, и тим поводом 27. фебруара Министарству културе и информисања поставила питање: Да ли су прихваћени наративни и финансијски извештаји продукција Essentis и ГФЦ?

Министарство није одговорило, па је 7. марта За медиа поновила питање, овог пута јавно у тексту: “Финансијски и наративни извештаји фирми Essentis и ГФЦ предати Министарству културе су школски пример корупције и прања новца”. У тексту је објављена анализа неправилности на основу финансијских и наративних извештаја ГФЦ и Essentisа.

Поводом поменутог текста, државни секретар Александар Гајовић је реаговао саопштењем за јавност у коме није одговорио на питања о “судбини” финансијских и наративних извештаја ГФЦ и Essentisа који су предати Министарству, већ је изнео низ увреда на рачун зајечарске медијске куће и њеног новинара Душана Војводића.

У јавном одговору Гајовићу који су недавно на својим сајтовима објавили УНС и НУНС За медиа је по трећи пут поставила питање о извештајима ГФЦ-а и Essentisа.

Крајем априла, директорка ГФЦ Данка Милошевић је поднела тужбу против За медиа и двоје новинара због „повреде части и угледа“ у текстовима у којима су објављени резултати анализе финансијских извештаја које су ГФЦ и Essentis предали Министарству.

Директорка ГФЦ је посебно тужила и Бошка Савковића, награђиваног документаристу и продуцента чије међународне награде је фирма ГФЦ приказала као своје, у пројектној документацији за конкурсе 2017. и 2018. године Министарства културе и информисања.

УНС – НУНС

Београд 24.05.2019.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси