Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт у Александровцу наставила да дискриминише Гвоздена Здравића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 02. 2019.

УНС: Власт у Александровцу наставила да дискриминише Гвоздена Здравића

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што је данас дописнику „Блица“ и новинару листа „Расина прес“ Гвоздену Здравићу забрањено да извештава са седнице Скупштине општине Александровац.

Здравићу је одлуком Скупштине Александровца, коју је потписао Томиша Савковић забрањено праћење 20. седнице заказане за данас која је требало да почне у 10 , али је одложена за 15 сати, због присуства Здравића који је успео да уђе у скупштинску салу.

Председник Општине Александровац Југослав Стајковац потврдио је УНС-у да је због Здравића седница одложена и да то „није дискриминација, већ да он погрдно пише о њему“.

Коментаришући ову одлуку Здравић је УНС-у рекао да „власт у Александровцу наставља да га дискриминише“.

„Локални моћници покушавaју да изиграју Закон о информисању тврдећи да их је Министарство културе и информисања наводно обавестило да свим средствима јавног информисања не мора бити одобрено праћење седнице ’у колико је јавност на други начин адекватно и правовремено обавештена о свим релевантним питањима’. То стоји у Одлуци Томише Савковића, који ми је забранио да пратим данашњу седницу“, наводи Здравић.

Он каже да „реч je и о очигледној злоупотреби службеног положаја поменутог Савковића".

У одлуци којом је забрањено Здравићу да присуствује уз образложење да је недостојан, наводи се да се јавни интерес остварује тако што телевизије Радио-телевизија Крушевац и Мелос из Краљева преносе информације о седници Скупштине општине Александровац, као и о одлукама које се усвајају.

УНС истиче да су овом одлуком, осим Здравића, дискриминисани и други медији и подсећа да су органи власти дужни да равноправно третирају све новинаре и да им омогуће да несметано раде свој посао у јавном интересу.

УНС са жаљењем истиче да, иако је у петак упозорио министра и државног секретара у Министарству културе и информисања, министра државне управе и локалне самоуправе и Повереника за равноправност да функционери локалне самоуправе крше закон, дискриминација Здравића је настављена.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара и њихово право да свој посао обављају у складу са законом и јавним интересом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси