Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Основни суд у Брусу да омогући извештавање новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 02. 2019.

УНС: Основни суд у Брусу да омогући извештавање новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што новинарима данас није било омогућено да прате суђење председнику Општине Брус Милутину Јеличићу Јутки и тражи од Основног суда у Брусу да им убудуће обезбеди услове за праћење суђења.

Како су УНС-у рекли у „Вечерњим новостима“, њиховој новинарки из Крушевца Софији Бабовић и новинарима Прве и телевизије Н1 судија данас није дозволила да прате суђење, иако јавност није била искључена. 

„Суд је ово образложио забраном снимања и фотографисања, иако је наш новинар појаснио да жели само да присуствује суђењу“, рекли су УНС-у у „Вечерњим новостима“.

Како се наводи у званичном одговору који је суд послао новинарки Софији Бабовић, а у који је УНС имао увид, „не одобрава“ се присуствовање суђењу с обзиром да „судећи судија није дао своју сагласност за присуство новинара у судници, а ни Основни јавни тужилац у Крушевцу“.

УНС истиче да је Законом о кривичном поступку прописано да је главни претрес јаван, а да се јавност може искључити само ради заштите интереса националне безбедности, јавног реда и морала, интереса малолетника, приватности учесника у поступку и других оправданих интереса у демократском друштву, што поступајући суд није навео као разлог за онемогућавање извештавања новинарима.

УНС подсећа да је суд дужан да обезбеди јавност рада што подразумева и његову обавезу да омогући услове за рад новинара, нарочито када је реч о споровима за које постоји велико интересовање медија и јавности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси