Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Апелациони суд у Новом Саду поново угрожава медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 09. 2015.

УНС: Апелациони суд у Новом Саду поново угрожава медије

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због пресуде Апелационог суда у Новом Саду по којој је лист “Бечејски мозаик “обавезан да за повреду части секретарки локалног Удружења горана Марији Миковић плати 50.000 динара и 106.500 динара судских трошкова и поново апелује на овај суд да се упозна са европским стандардима у области медијског права.

 

Марија Миковић тужила је “Бечејски мозаик” због објављеног писма читаоца 2013. године у којем се критикује рад у Горанском парку у Бечеју, а који је одржавало и којим је управљало Удружење горана. У истом броју “Бечејског мозаика” објављен је и текст са изјавама Марије Миковић о овом проблему.

Подсетимо, пре коначне пресуде Апелационог суда, Виши суд у Новом Саду је у мају 2014. године по овој тужби ослободио Бечејски мозаик. Апелациони суд је, након жалбе тужитељке Марије Миковић, вратио случај Вишем суду, који је осудио овај лист на казну од 75.000 динара за повреду части и 150.000 динара на име судских трошкова.

УНС истиче да ово није први пут да Апелациони суд у Новом Саду доноси пресуде које не уважавају европске стандарде у области медијског права.

Овај суд је 2013. године због истинитог извештавања, довео пред затварање "ТВ Апатин", изадавача локалног недељника "Нови глас комуне" и "Радио Дунав", и "Радио Апатин".

Реч је о истом Апелационом суду који је потврдио скандалозну пресуду због које је наш колега Ласло Шаш завршио у затвору, иако није починио дело клевете.

УНС је у августу 2013. године покренуо и петицију “Стоп незаконитом гашењу медија” коју је потписало 1053 грађана, а која је позивала колеге да не дозволе Апелационом суду у Новом Саду да у праксу уведе цензуру и незаконито гашење медија.

УНС позива судије Апелационог суда да се добро упознају са европским стандардима и праксом у области медијског права, како пресуде не би биле супротне Европској конвенцији о људским правима, ставовима Уставног суда Србије и Европског суда за људска права у Стразбуру, али и како би се избегло даље затварање медијa и ограничавање слободе изражавања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси