Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Опрезно о изручењу Божиновског Македонији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 11. 2013.

УНС: Опрезно о изручењу Божиновског Македонији

Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због синоћњег хапшења македонског новинара Зорана Божиновског у Новом Саду, који је ухапшен по Интерполовој потерници, а према оптужби за злочиначко удруживање, шпијунажу и уцену из Кривичног законика Македоније. УНС подсећа да је суд у Македонији недавно, без ваљаних правних разлога, осудио новинара дневника “Нова Македонија” Томислава Кежаровског на четири и по године затвора „због откривања идентитета једног сведока у случају нерасветљеног убиства“.

 

Овакву праксу суда у Скопљу осудиле су Европска федерација новинара (ЕФЈ),  Организација медија југоисточне Европе (СЕЕМО) и УНС .

УНС због тога тражи од Министарства правде Србије да приликом одлучивања о изручивању Зорана Божиновског држави која спорним пресудама осуђује новинаре и тражи њихово хапшење, буде посебно обазриво и испита све околности од значаја за заштиту професионалних права интереса новинара.

Коментари (5)

Остави коментар
чет

21.11.

2013.

Боже, Правде [нерегистровани] у 05:08

Подударности, коинциденција или...?

Готово у исти дан, осванула је вест на свим светским порталима о томе да је у Републици Србији (Војводина, Нови Сад), ухапшен макдеонски новинар Божиновски Зоран, као и да је у Венецуели ухапшен амерички новинар коме није објављено име! Питам се да ли је ова подударност само конициденција или... Слобода новинару Зорану Божиновском!

Одговори
пон

18.11.

2013.

Dejan [нерегистровани] у 08:50

Ukoliko Srbija izruči Božinovskog...

... to će biti ogromna greška, kako prema građanima Makedonije, tako i za pravni sistem Srbije. Poverenje kojim se stekla aktuelna vlast u Srbiji ne sme biti kompromitovano saradnjom sa kriminalnim strukturama makedonskih vlasti po bilo kom osnovu. Božinovski je NOVINAR, a NE ŠPIJUN.

Одговори
суб

16.11.

2013.

Tito [нерегистровани] у 13:37

Kriminál na vláda

Molimo vládu Srbije da ne da novinara Bozinovskog. Gos.novinar je otkrio kriminál ne radnje vládě Makedonije na čelo saMijalkovim i Gruevskim. Přatim vládu Srbije i ona se boří protiv kriminala na celom sa bos.Vucica. U koliko pravosudni organi ga daju na Makedoniji to znaci podrzavaju kriminalne radnje. Já verujem u vladi Srbiji na čelo sa Vucica da odbiju zahtev Makedonije za izrucenje gos Bozinovskog

Одговори
нед

10.11.

2013.

LIDIJA MAKEDONSKA [нерегистровани] у 14:35

SLOBODAAAAAAAAAAA!!!!

ZOKI SITE SME SO TEB!!!!!!

MILA BRACO SRBI POSTARAJTE SE DA PRAVDA BUDE NA STRANI ZORANA BOZINOVSKOG I POMOZITE VLADI SRBIJE KAO NACIJA PRAVEDNIH LJUDI DA GA OSLOBODI!!!!

Одговори
суб

09.11.

2013.

Антр Филе [нерегистровани] у 20:23

Слобода за Божиновског !

Слобода за Божиновског ! Стоп прогону новинара !

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси