Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Забрињавајући степен кршења професионалних стандарда на РТК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 07. 2024.

УНС: Забрињавајући степен кршења професионалних стандарда на РТК

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову упозорава на забрињавајуће извештавање Радио-телевизије Косова (РТК) која је у протеклом периоду у два наврата упутила извињење и изразила жаљење због садржаја који је пласиран на овом јавном сервису.

РТК је 22. јула у вестима објавио информације из текста босанскохерцеговачког медија „Слободна Босна“ у којем се поједини косовски медији оптужују да их „контролишу Србија и Вучић“.

Управни одбор РТК изразио је „жаљење због објављивања чланка у којем су у босанским медијима  апострофирани косовски медији, иако их РТК није поменуо ни у једном извештају“.

Навели су да је „Управни одбор РТК озбиљно размотрио објављивање контроверзног чланка у понедељак, 22. јула 2024. године на РТК, преузетог из босанскохерцеговачког медија”, као и да су чланови Одбора изразили забринутост “због овог јасног пропуста и затражили детаљна појашњења од менаџмента“.

„Директорка је обавестила одбор да ће формирати стручну комисију која ће детаљно разјаснити ситуацију и уређивачку одговорност за ову објаву, као и да ће предузети строге мере у складу са законом и интерним актима РТК“, пише у саопштењу.

Након одлуке УО РТК да разјасни уређивачку одговорност, огласио се директор овог јавног сервиса Риљинд Гервала који је навео да сматра да је „Слобонда Босна“ озбиљан медиј.

Гервала је поздравио покретање комисије, али је навео да „РТК не може да постане анксиозни медиј, ходајући на прстима да не би никоме сметао“.

УНС са својим огранком на Косову подсећа да је РТК је 17. марта ове године поновио лажну вест објављену пре 20 година, да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар „док су бежала од групе српских младића“.

Ова информација била је окидач за Мартовски погром у ком је страдало 19 људи, протерано 4.000 Срба, а уништено и оскрнављено 39 храмова Српске православне цркве.

Након што је Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову реаговало на поновљање лажне вести, а најмање педесеторо запослених на каналу на српском језику РТК2 и у српској редакцији РТК1 дистанцирало од спорног текста, РТК ју је изменио наглашавајући да је „коригована након претходне ненамерне техничке новинарске грешке, због чега се извињавају“.

Средином маја, тадашњи генерални директор РТК Шкумбин Ахметџекај рекао је да је објављена вест била „лапсус“ напомињући да је измењена, а да су против одговорног за њено објављивање предузете дисциплинске мере.

Међутим, у измењеној информацији објављеној на порталу РТК изостављено је да је насиље 17. марта 2004. године било усмерено против Срба.

УНС са својим огранком на Косову упозорава да је забрињавајући степен кршења професионалних страндарда на РТК и још једанпут понавља да српска заједница на КиМ, у складу са међународним актима и Уставом Косова, има право и треба да формира независни јавни сервис на српском језику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси