Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Најстроже казнити нападаче на новинарске екипе РТС-а и Прве у Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 05. 2023.

Извор: УНС

УНС: Најстроже казнити нападаче на новинарске екипе РТС-а и Прве у Београду

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује јучерашње нападе на новинарске екипе Радио-телевизије Србије и Прве телевизије у Београду и тражи да виновници ових напада буду најстроже кажњени.

Током снимања анкете за Београдску хронику, у Првомајској улици у Земуну, нападач је пришао екипи РТС-а, вређао је и претио. Нико од чланова екипе није повређен, а Земунска полиција је, у сарадњи са УKП ПУ за град Београд, идентификовала и привела осумњиченог тридесетчетворогодишњег мушкарца С.С. коме је одређено задржавање до 48 сати.

У изјави за УНС, чланови екипе РТС-а кажу да их је док су анкетирали грађане мушка особа гласно псовала и вређала. Иако су се они удаљили увреде су се претвориле у претње физичким насиљем. 

„Потегао је пивску флашу и замахивао је ка нама. Претио је да ће нам поразбијати главе наочиглед неколико десетина присутних грађана међу којима је било и деце. Склонили смо се између оближњих аутомобила, али је он наставио ка нама. Kада се приближио сниматељу на метар, трећи члан наше екипе (тонац) га је задржао. Нападач се ипак домогао камере коју је разбио. Тада се окренуо и отишао“, наводе чланови нападнуте екипе РТС-а УНС-у.

Такође, јуче, догодио се напад и на екипу Прве телевизије док је снимала прилог на Ади Циганлији, када је мушка особа покушала да камермана убоде виљушком. 

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, ПС Чукарица ухапсили су осумњиченог коме је одређено задржавање до 48 сати и он ће, уз кривичну пријаву за кривично дело насилничко понашање, бити приведен Другом основном јавном тужилаштву у Београду.

Удружење новинара Србије (УНС) истиче да су претње и напади на новинаре и медијске раднике неприхватљиви и да се одговорни за таква дела морају најстроже казнити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси