Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Полиција и Тужилаштво хитно да пронађу одговорне за претње самоубилачким нападом на редакцију листа Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 11. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Полиција и Тужилаштво хитно да пронађу одговорне за претње самоубилачким нападом на редакцију листа Данас

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да полиција и Тужилаштво за високотехнолошки криминал хитно утврде ко је на редакцијски имејл и адресу главног и одговорног уредника дневног листа "Данас" Драгољуба Петровића послао поруку којом се прети "салвама метака" целој редакцији овог медија као и колумнистима других медија, који су у овој претећој поруци названи "истомишљеницима Данаса".

Петровић је јутрос добио имејл који је насловљен са „Београдски Шарли Ебдо“ и у ком се наводи да се новинари и колумнисти овог листа, заједно са њим, налазе у смртној опасности од стране крајње десних структура које се налазе у сенци и нису оне на које се уобичајено мисли.

„Само, када једног јутра будете кренули на посао упутивши се ка вашој редакцији, и док себи правите јутарњу кафицу, и док ноншалантно ћаскате са вашим колегама о вашим породицама, спорту, времену, или пак неком трачу, и када наједном салва метака крене да ломи прозоре и рикошетира изнад ваших глава кренуће одмотавање у вашим главама где ћете се сетити свега ...“, пише у претећем имејлу.

У поруци пише и да потенцијални починиоци никада неће изаћи пред лице правде, „јер и они неће преживети тако што ће сами себи пресудити или пак погинути у размени ватре са органима реда“.

Као повод за претњу наводи се извештавање листа "Данас" о темама везаним за Косово и Метохију, Републику Српску и Црну Гору.

Са садржајем претећег писма које је примио лист "Данас" упознати су данас поподне и чланови Сталне радне групе за безбедност новинара.

УНС је охрабрен чињеницом да је Тужилаштво за високотехнолошки криминал преко механизма установљеног кроз рад Сталне радне групе за безбедност новинара одмах по сазнању упутило захтев за прикупљањем потребних обавештења Одељењу за ВТК СБПОК МУП РС.

УНС очекује да полиција и тужилаштво у најкраћем временском периоду саопште резултате истраге и ко је одговоран за језиве претње.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси