Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Тужилаштво да хитно реагује, а полиција да процени безбедност новинарки Курира због претњи Филипа и Петра Јакшића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 08. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Тужилаштво да хитно реагује, а полиција да процени безбедност новинарки Курира због претњи Филипа и Петра Јакшића

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује претње и увреде које су новинарки и уредници Курира Иви Огаревић и Сањи Ђорђевић упутили власник приватног дома за старе „Ројал“ из Крњаче Филип Јакшић и особа која се представила као Петар Јакшић, тражи хитно поступање Другог основног јавног тужилаштва у Београду, као и да полиција уради процену безбедности новинарки.

Након што је Курир објавио информације бивших радница о „ужасном“ поступању према корисницима и запосленима у приватном дому за старе „Ројал" у Крњачи, Филип и Петар Јакшић су у ноћи између 1. и 2. августа звали новинарке Курира које су о томе писале,  вређали их, претили и узнемиравали.

Јакшићи су новинарке у телефонском разговору засули претњама и увредама, позивајући се чак и на везе у владајућој странци.

„Црно вам се пише. Ево сада је већ Свети Илија, знате како се каже, 'Од Светог Илије сунце све милије', само вама неће бити милије... Је л' ти знаш ко смо ми? Ми смо сада део система, подржавамо владајућу странку... видећемо се очи у очи врло брзо“, уз салву увреда поручио је Филип Јакшић новинаркама, а преноси Курир.

Јакшић, који се представља као власник дома, тврдећи да су наводи бивших радница о односу према штићеницима овог дома неистинити, Куриру није дао деманти нити доказ да поседује лиценцу за рад дома за старе, тражио је да до поноћи буде повучен текст са сајта Курира и поручио:

„Нисам ја тамо неки са улице па да пишем деманти, зна се како се то решава - у одређено време, на одређеном месту, очи у очи. Је л' знаш шта то значи?“ - рекао је, између осталог, Филип Јакшић уредници Курира.

УНС је звао телефоном Филипа Јакшића, али се он није одазивао.

УНС и овом приликом подсећа да свако ко је назадовољан писањем медија на располагању има одговор и исправку, могућност да се обрати Савету за штампу и суду, али нема право да прети и угрожава безбедност новинара за шта је кривичним закоником предвиђена затворска казна од шест месеци до пет година.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси