Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Агенција не може да одлучује ко ће водити новинарско удружење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

24. 05. 2021.

Извор: УНС

УНС: Агенција не може да одлучује ко ће водити новинарско удружење

Удружење новинара Србије (УНС) категорички одбацује и данашњи, најновији покушај Агенције за спречавање корупције да арбитрира у изборима за ново руководство највеће новинарске организације у Србији. Понуда Агенције да на захтев УНС-а решава ко може да дође на чело Удружења, у најмању руку је цинична.

Агенција за спречавање корупције је прво подржала кандидатуру свог доскорашњег функционера и државног службеника за председника новинарске организације, а сада сугерише да је погодна да оцењује и Статут којим УНС штити своју независност од утицаја власти.

Државна агенција не види сукоб интереса у идеји да јавни функционер води удружење чији је посао да, између осталог, контролише и истражује како јавни функционери врше државну власт. Срећом, Статут УНС-а штити независност новинарске организације од утицаја државе и јавних функционера које држава поставља и плаћа.

УНС-у није потребна помоћ Агенције за спречавање корупције да примени сопствени Статут, па ни помоћ у тумачењу да ли јавни функционер може да буде биран за председника новинарског удружења. Статут УНС-а то забрањује.

Кандидациона комисија УНС-а одлучила је на основу члана 20. Статута УНС-а да директор Дома културе у Грачаници не може да буде биран за председника УНС-а.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

24.05.

2021.

Zale [нерегистровани] у 22:10

!

Ne odlučuje Agencija ko će da vodi vaše udruženje,
Agencia daje mišljenje, po zahtevu jedne os stranaka, o tomer ko od prijavljenib kandidata može da bude u konkurenciji za predsednika koji će da vodi vaše udruženje.
Agencija je dala mišljenje, a vi, kao udruženje, tumačite to kako hoćete, a vinto u ovom teklstu tumečite onako kako to odgovara vašem sadšnjm rukovodstvu.
Dakle, ne odlučje Agemcija.
Odlučluje vaše članstvo. Na vama je da dozvolite članovima da se bira protivkandidata i da se izjašnjava i o tom protivkandidatu,
A vi niste dozvolili članstvu da izabere protivkandidata.
Toliko o demokratskom izjašnjavanju u uns. I u o uns uopšte.
Kratko i jasno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси