Насловна  |  Саопштења  |  УНС и Струковни синдикат РТС-а: РЕМ хитно да именује чланове управних одбора јавних сервиса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 05. 2021.

Извор: УНС

УНС и Струковни синдикат РТС-а: РЕМ хитно да именује чланове управних одбора јавних сервиса

Удружење новинара Србије (УНС) и Струковни синдикат Радио-телевизије Србије (РТС) траже да Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) хитно именује чланове управних одбора јавних сервиса, органа управљања РТС-а и РТВ-а, јер је мандат по шест чланова УО РТС-а и РТВ-а истекао. Одлагањем избора нарушава се интегритет и функционисање оба јавна медијска сервиса.

Савет Регулаторног тела за електронске медије је на претходне две седнице одложио избор нових чланова УО РТС-а и РТВ-а, јер није постојао кворум за одлучивањe, иако је од расписивања конкурса за нове чланове прошло скоро осам месеци. Јавни медијски сервиси су у априлу остали без органа управљања, јер је по шест чланова УО РТС-а и РТВ-a петогодишњи мандат истекао.

Подсећамо да је РЕМ још у септембру прошле године расписао конкурс за чланове управних одбора РТС-а и РТВ-а, да би у новембру објавио листу предложених кандидата са њиховим биографијама. За чланове оба управна одбора предложено је укупно 62 кандидата, а надлежност чланова Савета РЕМ-а је да изаберу њих 12.

УНС и Струковни синдикат РТС-а поштују чињеницу да РЕМ према Закону о електронским медијима представља самосталну и независну регулаторну организацију, али подсећамо да та организација врши јавна овлашћења, између осталог и у циљу заштите интереса јавности у области електронских медија.

Оваквим поступањем РЕМ-а створен је преседан који јасно ставља до знања да управни одбор јавног медијског сервиса, иако предвиђен Законом о јавним медијским сервисима као обавезни орган са изузетно значајним овлашћењима, у пракси и није неопходан. Одуговлачењем поступка избора чланова УО РТС-а и РТВ-а шаље се порука да јавни сервиси могу да функционишу без управних одбора, чиме се обесмишљава избор нових чланова овог тела.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси