Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт у Панчеву да се отвори за новинаре и медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 06. 2020.

Извор: УНС

УНС: Власт у Панчеву да се отвори за новинаре и медије

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због затворености градске власти у Панчеву за новинаре и медије и подсећа да су локалне самоуправе дужне да правовремено обавештавају јавност о свом раду и одговарају на новинарска питања како би грађани били тачно информисани о темама од јавног значаја.

Градско веће Панчева у септембру прошле године донело је одлуку о промени пословника, чиме је онемогућено да новинари присуствују седницaма овог тела. Промењен је и Кодекс о јавности рада и односима са медијима у којем је избрисано да су представници органа Града Панчева дужни да се одазову захтевима медија.

Уредници панчевачких портала Panpress и 013инфо обавестили су УНС да је Градско веће, иако је обећало да ће радити „транспарентно“ и да ће обавештавати јавност и медије о свом раду на конференцијама, давањем изјава, интервјуа и објављивањем информација на интернету, затворено за медије.

Навели су да од октобра прошле године не добијају саопштења и обавештења градске власти, као и да нису добили одговоре на бројна питања. Посебно су истакли да је током ванредног стања и епидемије било тешко доћи до информација о броју оболелих, стању у здравственим установама и другим темама од јавног значаја.

УНС поново позива градску власт Панчева да преиспита одлуку о затварању седница Градског већа за новинаре.

УНС тражи и да локална власт благовремено одговара на питања новинара који раде у јавном интересу, јер ускраћивањем информација угрожавају рад новинара и онемогућавају да грађани Панчева буду тачно и благовремено обавештени о питањима од јавног значаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси