Насловна  |  Новинари на суду  |  Новинари на суду - статистика  |  За првих осам месеци ове године 283 тужби против новинара и медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинари на суду - статистика

19. 10. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

За првих осам месеци ове године 283 тужби против новинара и медија

У првих осам месеци ове године суд је примио 283 предмета против новинара, уредника и власника медија“, речено је Удружењу новинара Србије (УНС) у Вишем суду у Београду. Пред овим судом остало је нерешено укупно 1.105 таквих предмета.

У одговору УНС-у овај суд наводи да су 268 тужби ове године непосредно достављене овом суду, док су 15 њих добили од других судова.

„Од 1. јануара до 31. августа ове године укупно је решено 296 предмета са ознаком П3 (тужбе против новинара и медија)“, наводи у одговору УНС-у Виши суд у Београду.

Од 296 решених предмета ове године, у највећем броју, 101, тужбе су делимично усвојене. Повлачењем тужбе решен је 91, а одбијањем 40 предмета. На други начин решено је 64 предмета.

Виши суд у Београду у одговору УНС-у наводи да је Апелациони суд укинуо 23, а преиначио 14 пресуда Вишег суда у Београду донетих за првих осам месеци ове године.

До 31. августа ове године пред Вишим судом у Београду 1.105 предмета остало је нерешено из ове и претходних година.

„Из 2010. остао је један нерешен предмет, из 2013. три, 2014. пет, а из 2015. године њих 11. Из 2016. године 54 предмета остало је нерешено, из 2017. године 98, из 2018. године 437, а из ове године 262 таквих предмета“, одговара Виши суд у Београду.

Овај суд за УНС је истакао да је на предметима са ознаком П3 до 31. августа ове године поступало 26 судија. „По судији је остало нерешено просечно 42,5 предмета“, наводи тај суд.

____________________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта "Како суд суди новинарима и медијима" подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси