Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суд одбио кривичну тужбу председника Општине Гроцка против Јовановића и Маторчевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

21. 01. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Суд одбио кривичну тужбу председника Општине Гроцка против Јовановића и Маторчевића

Други основни суд у Београду одбио је кривичну тужбу председника Општине Гроцка Драгољуба Симоновића за увреду, коју је поднео против уредника "Жиг инфо" портала Жељка Маторчевића, новинара Милана Јовановића и Срећка Васића због текстова „изузетно увредљиве садржине“ објављених на порталу „Жиг инфо“. Симоновић је тужбу поднео 31. децембра 2018, двадесет дана након што је новинару портала „Жиг инфо“ Милану Јовановићу запаљена кућа у Врчину, за текстове који су објављивани на овом сајту од фебруара до септембра 2018. године.

Како је УНС-у рекао Маторчевић, Срећко Васић је бивши комунални инспектор у Општини Гроцка који је био саговорник у текстовима објављеним на овом сајту.

У тужби се наводи да су окривљени у текстовима, као и у поднеску који су 3. 9. 2018. године доставили Општинском правобранилаштву Градске општине Гроцка, Симоновића „окарактерисали епитетима ‘лопов и бахати директор’“.

Судија Славко Жугић у решењу које је донето 15. јануара 2019. године, у које је УНС имао увид, оценио је да недостају „потпуни субјективни елементи који се тичу кривице и умишљаја окривљених“.

У тужби се наводи да су „окривљени били урачунљиви и свесни противправности дела и хтели су управо последицу какву су и постигли-душевну патњу Драгољуба Симоновића изузетно великог интезитета“. 

Међутим, у образложењу суда стоји да „дело које им се ставља на терет није кривично дело“.

Иначе, против овог решења могућа је жалба Вишем суду у Београду.

Маторчевић каже да је „интересанто да је суд одбио тужбу у рекордном року, као и да је писана након свега што се издешавало са Јовановићем и са њим“. Он додаје да се, супротно наводима из тужбе, у текстовима „нису служили речима 'лопов и бахати директор', већ да је председник Општине Гроцка сам то закључио“.

Подсетимо, у октобру Маторчевић је у Лештанима физички нападнут када су му нанете лакше телесне повреде. Он је инцидент пријавио полицији, рекао је тада УНС-у.

Два месеца након тога, новинару портала „Жиг инфо“ Милану Јовановићу запаљена је кућа у Врчину. Јовановић је тада УНС-у рекао да му је плаћене убице послао председник Општине Гроцка.

Осумњичени за паљење куће Александар Маринковић и Бојана Цветковић-Шијачки 23. деценбара 2018. године ухапшени су. Осим њих ухапшен је и Игор Новаковић због сумње да их је ангажовао за новац.

Како је саопштило Тужилаштво Бојана Цветковић-Шијачки признала је да је довезла Маринковића до Јовановићеве куће.

Маринковић је разбио циглом прозор, полио бензином Јовановићев аутомобил "мерцедес" и запалио га. Пожар се проширио на целу Јовановићеву кућу.

Бојана Цветковић-Шијачки је закључила споразум о признању кривичног дела с Другим основним тужилаштвом у Београду.

Она је на основу споразума осуђена на шест месеци кућног затвора и новчану казну од 50.000 динара.

Тужилаштво још увек није саопштило резулате истраге у вези са другим осумњиченима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси