Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  "Смена Арежине атак на уредничку независност и на рад јавног сервиса"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

26. 04. 2017.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

"Смена Арежине атак на уредничку независност и на рад јавног сервиса"

На завршном рочишту суђења Радио-телевизији Војводине по тужби смењеног програмског директора Слободана Арежине сведочили бивши директор Срђан Михајловић и председница УО Вања Баришић Јоковић.

Сведочењем двоје актуелних руководилаца на РТВ, као и бившег генералног директора те куће и бивше председнице Управног одбора покрајинског јавног сервиса, јуче је у Основном суду у Новом Саду окончано суђење по тужби за „незакониту смену“ коју је против РТВ поднео бивши директор програма Слободан Арежина.

Судија Гордана Главашки поручила је на крају вишесатне расправе да ће пресуду донети накнадно.

Управни одбор РТВ сменио је директора програма Слободана Арежину 4. маја прошле године због, како је тада наведено, занемаривања дужности у погледу израде Плана производње и емитовања програма, те због пада гледаности програма покрајинског јавног сервиса.

Након смене, Арежина је, анексом уговора о раду, премештен на место менаџера развојних пројеката у РТВ. Арежина у тужби тражи поништавање тог анекса, као и одлуке УО, чиме би му било омогућено враћање на функцију директора програма РТВ.

Михајловић: Гледаност РТВ расла до дигитализације

Бивши генерални директор РТВ Срђан Михајловић изјавио је пред судом да је његова обавеза била да План производње и емитовања предложи Управном одбору, док је одговорност директора програма била да тај акт изради. Михајловић је, на Арежинино питање, потврдио да је

у октобру 2015. од директора програма тражио да изради и достави му програмски концепт с програмском схемом, те елементе финансијског плана, али да такав захтев није имао у погледу Плана производње и емитовања.

„РТВ у то време није имао План производње и емитовања као јединствен документ, али су се сегменти тог документа налазили у разним другим актима“, казао је бивши генерални директор РТВ, који је оставку на ту функцију поднео убрзо након Арежининог разрешења.

„Јединствен документ за читав РТВ био је потребан због настојања да, уз нову организацију, побољшамо функционисање јавног сервиса, али усвајањем тог акта тај посао не би био окончан јер је било још доста тога што је било неопходно да урадимо“, додао је Михајловић.

Истичући да никада није имао замерки на рад Слободана Арежине, Михајловић је оспорио други разлог за разрешење бившег директора програма – пад гледаности РТВ. Наиме, он је устврдио да је покрајински јавни сервис, заправо Први програм телевизије, бележио константан раст гледаности од 2014. све до средине 2015. године, када је, са завршетком процеса дигитализације, угашен сигнал РТВ на предајнику Авала.

„Члановима Управног одбора нисам предложио смену директора програма јер нисам сматрао да сам надлежан за то“, казао је Михајловић. „Истакао сам тек његову одговорност за недоношење Плана производње и емитовања, али је одговорност била и моја јер сам био у обавези да тај акт званично предложим Управном одбору на усвајање.“

Директорица продукције РТВ Вања Крањац и директор Технике и технологије РТВ Јован Бачић посведочили су да су ти организациони сегменти покрајинског сервиса могли да функционишу без донетог Плана производње и емитовања, али, како су истакли, захваљујући искључиво инерцији и уходаности система.

„Актуелни План производње и емитовања за 2017. годину омогућио нам је планирање продукционо-техничких капацитета на годишњем нивоу, док смо у ранијем периоду те планове имали максимално на месечном нивоу, а радили смо по инерцији, односно онако како смо те послове обављали и раније“, рекла је Вања Крањац.

„Смена Арежине није у складу са Пословником“

И у сектору Технике и технологије планирање техничких капацитета у условима непостојања Плана производње и емитовања било је могуће на месечном, недељном и дневном нивоу, казао је Јован Бачић, директор тог сектора. Важност планирања на годишњем нивоу, нагласио је он, огледа се у могућности дугорочног планирања јавних набавки, као и због закупа телекомуникација за потребе програма.

Председница УО РТВ у периоду 2011-2016. Вања Баришић Јоковић оценила је да је смењивање директора програма у мају прошле године био „атак на независност те одговорне функције у оквиру покрајинског јавног сервиса, али и на сам рад јавног сервиса“.

Она је, позивајући се на Пословник о раду УО, оспорила хитност при сазивању седнице Управног одбора на којој је смењен Арежина, рекавши да је хитност дозвољена у ванредним околностима, а да у то свакако не спада доношење одлуке о разрешењу одговорног лица.

„Та смена није обављена у складу с Пословником о раду УО, који је иначе донет у мандату 2011-2016, јер осим што нису постојали разлози за хитно сазивање, није постојало ни писано образложење за смену директора програма, нити је члановима УО достављен материјал за седницу“, навела је бивша председница УО РТВ одговарајући на питање Арежинине адвокатице Јелене Станић.

Вања Баришић Јоковић је, указујући на Статут РТВ, рекла да је израда Плана производње и емитовања искључиво обавеза генералног директора. Предочила је суду и да је бивши директор програма „директно или индиректно био похваљен на око 20 седница Управног одбора“, као и да је Управни одбор у току њеног мандата од Програмског савета РТВ добијао „само похвале“ на рачун гледаности покрајинског јавног сервиса.

Адвокат РТВ Синиша Новковић оценио је, међутим, као ирелевантан део сведочења бивше председнице УО, у којем се, супротно одредбама закона, одважила да тумачи правне акте, а као нетачне наводе о томе да је функција директора програма независна, те тврдња да се Пословником о раду УО тражи писано образложење за смену одговорних лица на РТВ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси