Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Три тужбе против Љубише Маринковића - суђењa одложенa за 4. април
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

09. 03. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Три тужбе против Љубише Маринковића - суђењa одложенa за 4. април

Суђењa по приватним кривичним тужбама за увреду које су против оснивача недељника „Борски проблем“ и „Тимочке“ Љубише Маринковића поднели председник општине Бор Живорад Петровић, његов брат и директор Јавног предузећа за стамбене услуге ''Бор'' Горан Петровић и начелница Општинске управе у Бору Љубинка Јелић одложенa су јуче у Основном суду у Бору за 4. април.

Како је за сајт УНС-а рекао Маринковић, иако су му тужбе и судски позиви да се појави на претресу стигли мање од 24 сата пре заказаног суђења, он је јуче дошао у суд у заказано време.

„Дошао сам, али се адвокат тужилаца није појавио. Иначе, сво троје тужилаца имају једног адвоката, супруга начелнице Љубинке Јелић. Судија ме је обавестио да је он тражио одлагање суђења. На моју констатацију да сам и ја дошао да тражим одлагање јер сам и тужбу и позиве добио вече пре, он је рекао да је о томе обавештен и да је због тога свакако планирао да одложи суђење“, рекао је Маринковић.

Маринковић је додао да сада има довољно времена да са својим адвокатом припреми одбрану.

„Припремићу се добро, мислим да су тужбе неосноване и да су ове тужбе невероватан притисак на мене. Овакву пресију никада нисам видео ни доживео, а током своје каријере трпео сам разне притиске“, каже Маринковић.

Подсетимо, позивар Основног суда у Бору уручио је Маринковићу 7. марта у 19 сати три тужбе са позивима за претресе заказане за наредни дан, сва у размаку од по 15 минута – први претрес био је заказан у 14, други у 14.15, а трећи у 14.30 сати.

Тужбе су Основном суду у Бору поднете 14. фебруара 2017. године. Све три тужбе против Маринковића су тужбе за увреду по члану 170, став 2 Кривичног законика, а због колумни које у току 2016. године објављивао на сајту: bor-sve.net.

„За све што сам написао спреман сам да се браним на суду. Иако се од августа прошле године не водим као запослен у ДОО ММ Бонед, предузећу које издаје наведене новине, већ сам на бироу рада, не значи да немам слободу писања, говора и изношења ставова, за које сам и одговоран“, каже Маринковић.

Он истиче да је овде проблем невероватна ефикасност суда.

„До заказаног претреса нисам имао времена са адвокатом ни да прочитам тужбе, а не да се припремим за суђење“, рекао је Маринковић за сајт УНС-а.

Он каже да сматра да је позадина свих тужби лична освета председника Општине Бор Живорада Петровића, због изношења низа информација и написаних текстова у којима се указује на неправилности у раду локалне самоуправе у Бору, па и постојања злоупотребе службеног положаја Петровића и његових сарадника.

„Први такав случај је био када сам од стране Петровића истеран из просторија Месне заједнице Горњане са састанка на који сам позван да присуствујем од стране председника савета. Тада је и УНС реаговао саопштењем“, рекао је Маринковић и додао да су „експресне тужбе, чију основаност ће утврдити суд, акт застрашивања како бих одустао од постављања питања по Закону о доступности информација и како бих престао да пишем текстове који показују самовлашће неколико људи на одговорним местима у Бору. Упркос свему, наставићу да пишем, а сва питања на која нисам добио одговоре ћу проследити Поверенику за информације од јавног значаја“.

Адвокат УНС-а Зоран Лакићевић сматра да поступање суда у овом случају није уобичајено ни правилно.

„Достављање позива преко позивара ван радног времена и дан уочи одржавања три претреса који су заказани у размаку од по 15 минута јесте очигледно погрешно и не може се оправдати потребом ефикасности рада, јер такво поступање води нужном одлагању претреса и губљењу времена и термина за суђење“, рекао је Лакићевић за сајт УНС-а.

Он је додао да не може рећи да је реч о застрашивању, јер разлози за наведено погрешно поступање могу бити различити, па то може бити и потреба суда да утврди благовременост приватних кривичних тужби, с обзиром да из њихове садржине очигледно произлази да су поднете по истеку рока од три месеца од дана објављивања спорних текстова, што указује на неблаговременост тужби.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси