Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Доказни поступак завршен, чека се пресуда Шкоро - Новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

03. 03. 2017.

Аутор: Ј.Пешић Извор: УНС

Доказни поступак завршен, чека се пресуда Шкоро - Новости

Суђење за доказивање незаконитог премештаја некадашњег шефа деска „Вечерњих новости“ Срђана Шкора на место помоћника одговорног уредника дневног листа „Спорт“ закључено је у Првом основном суду у Београду 17. фебруара, сведочењем директора и главног и одговорног уредника Компаније „Новости“ Радомир Дмитровића и очекује се првостепена пресуда.

Радомир Дмитровић изјавио је у свом другом сведочењу у овом поступку да „у целом случају није било никакве зле намере, нити било каквих игара“ и да је Шкора пребацио у лист „Спорт“ јер је проценио да им је тамо била потребна помоћ.

„Прлина је био један од помоћника одговорног уредника листа ’Спорт’, али на основу правних докумената туженог (Компаније ’Новости’, прим.нов.) сваки одговорни уредник може да има више помоћника, а то радно место је одговарало врсти и степену стручне спреме тужиоца (Срђана Шкора, прим.нов.). Колико је мени познато тужилац је завршио историју и по тој логици није могао да буде новинар, али новинарство је врло специфично, тако да добар новинар треба да буде талентован и да непрекидно ради на себи, тако се долази до нивоа одличног новинара“, рекао је Дмитровић.

Додао је да му није познато која стручна спрема је потребна за радно место на које је премештен новинар Шкоро, али да су му у правној служби потврдили да је то место у складу са важећим документима и правним одредбама.

Дмитровић  је навео да Шкоро „никада није био у листу који се бави спортом, али је био шеф деска који сваког дана уз остале рубрике прати пет страна о спорту у дневном листу ‘Вечерње новости’” и истакао да добар уредник може да уређује лист било ког тематског садржаја, што се односи и на помоћнике заменика главног уредника.

Како је навео, из писане изјаве Шкоровог надређеног Миодрага Стојановића произилази да Шкоро на новом радном месту није хтео ништа да ради и да је одбијао радне задатке, као и да се није појављивао на послу редовно.

На питање Шкоровог адвоката да ли је Шкоро поводом тих навода добио писано упозорење, Дмитровић је одговорио да није и да је он одбијао предлоге одговорног уредника “Спорта” да Шкора казни умањењем зараде због таквог понашања.

Адвокат УНС-а Зоран Лакићевић који у овом поступку заступа тужиоца Срђана Шкора,  негирао је наводе да је Шкоро одбијао да ради у листу ‘Спорт’.

„Шкоро није имао шифру за електронски приступ текстовима, није био члан колегијума и није био уписан у импресум као помоћник одговорног уредника. Такође, није постојао ни Акт о систематизацији којим су предвиђена нова радна места у листу ‘Спорт’ ”, рекао је Лакићевић и додао да Шкоро није оспоравао анекс којим је премештен у лист „Зов”, али је одбио да пређе са другим запосленима у лист “Спорт” када је он продат.

Адвокат Компаније “Новости” на овом рочишту Јованка Зечевић Анђелковић узвратила је да новинар Шкоро није упутио никакав захтев да му се додели шифра и да није никог обавестио да није у импресуму.

Дмитровић је у расправи рекао да мисли да је Шкоро могао да помогне у листу ‘Спорт’, својим искуством, у предлагању нових рубрика, као и у сугерисању да се разговара са људима, функционерима и спортистима који би били интересантни читалачкој публици.

Дмитровић је навео да продаја листа „Спорт” није била ни близу када је Шкоро дошао на ту функцију.

„Скупштина акционара и Надзорни одбор донели су стратешку одлуку да се укидају медији који унутар Компаније послују негативно, а једино су ’Новости’ и ’Треће око’ у Компанији имали позитивно пословање, сви други су били губиташи тако да се није знало коначно решење ни за један медиј, а један од начина решавања су били да се нађе партнер који би ишао у сувласништво или да се медиј прода на тржишту“, објаснио је Дмитровић.

Суђење по тужби Срђана Шкора против Компаније „Новости“ почело је 28. јануара 2015. године. Тужба је поднета 21. августа 2014. године. Укупно је заказано девет рочишта, од којих је одржано седам, а два нису. Очекује се првостепена пресуда судије Станиславе Митровић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси