Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Све ближа пресуда у случају Лазић против државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

31. 01. 2017.

Аутор: Љупка Симовић Извор: УНС

Све ближа пресуда у случају Лазић против државе

Бивши власник и директор Телевизије Стил из Тополе, Радосав Лазић тужио је државу Србију ради повраћаја средстава која су му још 2007. године наплаћена од стране Пореске управе, филијале у Свилајнцу и тражи накнаду штете због незаконитог поступања овог државног органа.

Поступак пред Вишим крагујевачким судом почео је у јуну 2016. године, девет година након што је Пореска управа блокирала рачун ТВ Стил. На претходним рочиштима саслушавани су сведоци и изнесени извештаји судских вештака економске струке.

Последње рочиште одржано је у петак, 27. јануара. На њему се одлучивало о поднесцима у вези са даљим током доказног поступка које су у међувремену доставили тужитељи. Одлучено је да се 3. марта саслуша Миодраг Станић, за тужитеље важан сведок, а потом изврши вештачење судског вештака грађевинске струке.

Према речима правног заступника тужитеља, адвоката Златана Максимовића, све се одвија врло коректно, без одуговлачења, те су он и његов клијент Лазић задовољни током суђења.

-          Верујем да ћемо овај случај да решимо и без одласка у Стразбур, што ме изузетно радује. Ако се све буде одвијало овако, пресуду очекујемо на лето. После жалбених рокова, који трају и по неколико месеци, реално је да правоснажна пресуда буде на јесен, тачно на десетогодишњицу немилих догађаја – рекао је за УНС Радосав Лазић.

Насупрот задовољству које исказује према току судског поступка, Лазић међутим сматра да је све што се дешавало са његовом телевизијом лоша порука за оне који желе да се баве приватним послом у Србији, без обзира које врсте, а нарочито у области медија.

-          Не верујем да је друштво извукло поуку из свега овога и то је много лоше. Регулаторна тела би требало да оправдају своју сврху, а не да буду као неке икебане, а нико није сносио последице за оно што је радио – огорчен је Лазић.

Најављени сведок, Миодраг Станић, према Лазићевим очекивањима отклониће недоумице у вези са обимом и вредношћу радова изведених на пословном објекту у Лапову, а потом ће вештак имати прилику да на терену провери наводе сведока.

Подсећања ради, пореска инспекција која је овој телевизији блокирала рачун дошла је у ТВ Стил 2007. године, само дан након што је емитован ТВ дуел између тадашњег председника општине Свилајнац Добривоја Будимировића Биџе и председника општине Баточина Радише Милошевића. Због оваквог поступања државног органа посао је изгубило 35 новинара и медијских радника, док је Лазић наредне две године морао у корист Пореске управе да чува опрему телевизије, за коју је о свом трошку изнајмљивао простор. На крају, свилајначки порезници преузели су и продали опрему ТВ Стил.

Лазић је 2013. године, након пет година борбе, доказао да је филијала Пореске управе у Свилајнцу незаконитим решењем о блокади рачуна угасила ову локалну телевизију.

Тужена страна, држава Србија, која се у одговору на тужбу позвала на застарелост случаја наводећи да је Уставни суд начинио грешку када је укинуо решење, још једном није имала свог заступника на суђењу. Наредно рочиште заказано је за 3. март 2017. године у 14 часова.

Повезани текстови:

http://www.uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/39989/odrzano-prvo-rociste-u-postupku-lazic-protiv-drzave.html

http://www.uns.org.rs/novinari-na-sudu/izvestavanje-sa-sudjenja/42326/odlozeno-rociste-u-postupku-lazic-protiv-drzave.html

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси