Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Ковачевић: Текстови „Информера“ вређају част и углед и узнемиравају запослене у РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

09. 11. 2016.

Извор: УНС

Ковачевић: Текстови „Информера“ вређају част и углед и узнемиравају запослене у РТС-у

Главна и одговорна уредница забавног програма Радио-телевизије Србије (РТС) и председница Суда части УНС-а Оливера Ковачевић саслушана је данас у Вишем суду у Београду, по тужби коју је због повреде части и угледа поднела против издавача дневног листа „Информер“ и главног уредника Драгана Ј. Вучићевића. Ковачевић је „Информер“ тужила због четири текста која је овај лист објавио почетком ове године и коментарa на сајту „Информера“ којима се, како је навела, „вређају њена част и углед“.

 

Она од овог листа, због текстова  „Јавни сервис скројен по мери Б92: Жута Оља доводи Зорана Кесића на РТС!“,  „Жути са РТС спремају 'револуцију'“, „Срамота Жуте Оље: Пљувала Кораћа за живота, а сада га хвали“ и „Борко скроз прс'о: Убеђен да ће бити премијер забранио Кену код Жуте Оље“, тражи накнаду штете у износу од 500.000 динара и јавно објављивање пресуде. 

Како је истакла на данашњем рочишту, ово је први пут да је одлучила да тужи медиј због објављених текстова, а „из разлога што 'Информер', односно његови чланови нису чланови Удружења новинара Србије где се налази на месту председнице Суда части. Да јесу, ово би било расправљено пред овим телом“.

Оливера Ковачевић негирала је наводе из текстова објављених у „Информеру“, и истакла да нису у питању само повреда личне части и угледа, већ се то рефлектује и на непосредну околину, ближње, родитеље, али и на радну средину, па се доводи у питање и посао који обавља на РТС-у“.

Она је рекла и да су „ови текстови изазвали узнемиреност запослених“, којих у сектору који води има око 130, „створили неповерење у њу као уредницу, нарушили радну атмосферу и угрозили производњу програма“.

„Створила се пометња у РТС-у, свакодневно ми у канцеларију уђе 10ак запослених са питањем да ли је он тај који ће добити отказ због Кесића“, рекла је Ковачевић на данашњем рочишту.

"Нетачно је да сам позивала Кесића да пређе са својом емисијом са Б92 на РТС, нити сам икада на ову тему водила преговоре са Кесићем", истакла је Ковачевић.

„У једном тексту се инсинуира да спремам револуцију и подривам државу. Сада више није у питању да ли сам лепа, ружна, плава, црна, глупа, лака женска, ово су најозбиљније ствари", рекла је Ковачевић.

"Текст о Кораћу је нешто најгоре што је објављено. Оно што је наведено је потпуна лаж, конструкција туженог и инсинуација најгоре врсте. Душко Кораћ је био мој добар друг. Био је у неизвесности, био је узнемирен, јер се интензивно причало тих дана о социјалним програмима. Уверавала сам га да је све у реду, чак сам и супругу звала да га умири и молила и генералног директора да му каже да је све у реду“, рекла је Ковачевић.

Она је додала да је у тексту о Борку Стефановићу, „тужени текстом желео да каже да са њом неко манипулише и да она ради по нечијем налогу“.   

„Звали су ме пријатељи, колеге, неки сматрају да је то све шала, неки су ми се подсмевали. Због ових текстова сам имала проблема са штитном жлездом и анксиозношћу“, рекла је Ковачевић.

Главни уредник „Информера“ Драган Ј. Вучићевић биће саслушан на следећем рочишту које је заказано за 15. март 2017. године.

Текст је настао у оквиру пројекта "Новинари на суду - Водич кроз судску праксу за новинаре, фоторепортере, уреднике и власнике медија" који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Коментари (3)

Остави коментар
чет

10.11.

2016.

sa distance [нерегистровани] у 11:31

BEZ ETIKETIRANJA,MOLIM...

@Kolega,
Poštovani,
Očigledno je da Vi imate zle namere ,jer pokušavate da etiketirate .Niti me interesuje "Informer",koji nikada nisam kupio,niti na internetu prelistavao,još manje Vučićević koji od novinarske etike nema ni E ,ali me itekako interesuje ko ima razne funkcije u Udruženju u kome sam od 1970. godine,a ,takodje, i kako ko radi na Javnom servisu RTS koji pripada svim gradjanima i za koji svi plaćaju pretplatu.Uz to, do nedavno sam bio deo te kuće i RTS,odnosno Radio Beograd 1, ostaće uvek moja kuća iz koje sam otišao u penziju. Ako se ne slažete sa mojom ocenama o profesionalnom radu gospodje Kovačević u emisiji "Da,možda,ne" , to je Vaše pravo i ja ga uvažavam.Ne želim da Vam lepim bilo kakvu stranačku etiketu ,pa čak i personalno da me vezujete za neku ličnost iz vladajućeg establišmenta kome itekako mogu mnogo toga da zamerim,ali dozvolite da bez etiketiranja moje malenkosti mogu sa novinarskim iskustvom uputim primedbe na adresu autorke emisije. Mislim da je navijačka,lična i konačno - da gubi emisiju "iz ruku" ,tako da od osnovne teme , ne ostane ništa. A to što sam razočaran da je predsednik Suda časti UNS-a je moje pravo.Šta više, pitam se može li osoba koja nije nepristrasna u svom profesionalnom radu biti na tako odgovornoj funkciji koja se brine o poštovanju novinarske etike? Ako je to moj greh za Vašu što tako mislim ,onda OK,ali je sada već vidljivo da Vi ustvari ispoljavate otvorenu mržnju prema jednoj strancui i jednoj osobi iz nje,što za KOLEGU novinara, nije dobroi.Iz profesionalnih razloga,a u privatnom životu svako ima pravo na svoj stav,pa i politički.Veliki pozdrav...

Одговори
чет

10.11.

2016.

Kolega [нерегистровани] у 00:02

SNS

A vi ste kolega izgleda za SNS opciju koju neskiriveno zastupa osoba iz prigradskog naselja koja se predstavlja kao Dragan J. Vučićević ? Čovek koji je direktna PR služba Vučića i SNS-a preko đubreta od tabloida koje se zove "Informer" ???

Respekt za koleginicu Olju Kovačević naravno,

Одговори
сре

09.11.

2016.

sa distance [нерегистровани] у 17:03

Olja,stani pred ogledalo nepristrasnosti

Olivera Kovačević, predsednica Suda časti UNS-a?! Ma dajte,molim vas, imam četiri decenije profesionalnog novinarskog rada, menjao sam članske knjižice UNS-a od crvenih,crnih,i ne znam već sve kojih boja od 1970. godine.Nisam znao da je koleginica predsednica tog izuzetno značajnog Suda časti uvaženog ,najstarijeg i najboljeg Udruženja novinara Srbije.Biću otvoren - to nije zaslužila.Mogao bih nekoliko desetina njenih novinarskih poteza da okarakterišem(ne samo ja) kao nedostojne i nečasne ,pre svega, radeći na RTS odakle sam,kao novinar Informativnog programa Radio Beograda 1, otišao nedavno u penziju. O tekstovima zbog kojih je tužila "Informer" ne bih,jer ih nisam čitao,niti uopšte kupujem taj list,ali je toliko očigledno da koleginica Kovačević u emisiji koju radi "Da,možda,ne" na RTS neskriveno iskazuje svoju političku i svaku drugu naklonost jednoj stranci koju najčešće prepoznaju gledaoci,da ne govorim o novinarima profesionalcima, u jednoj boji ,kao i animozitet prema drugim učesnicima koji pripadaju drugim političkim opcijama.O tome sam pisao na portalu RTS-a,direktno na adresi koja stiže uredništvu,ali mogu da pretpostavim kako je to završilo i kakvi su bili komentari.Znam atmosferu u RTS-u,umreženost pojedinaca, velike pare koje se primaju na ime "varijabile"(Kovačević je jedna od tih) dok su ljudi na Radio Beogradu 1 uvek bili u poodredjenom položaju. Tijanić je doveo,Tijanić je to činio,ali je istovremeno držao njoj i drugima "dizgine" da se politički ne iskazuje,a čim je Saša otišao, gospodja je odmah počela da napreduje sa novim direktorom iste političke naklonosti . Žao mi je što sam ovo morao da napišem,a još mi je žalije što je ona predsednik Suda časti UNS i što u ovom tekstu, koji nema veze sa UNS-om već RTS_om i njenim sukobom sa Vučićevićem, prenet u ovakvoom obliku u kome se UNS povezuje sa tim slučajem.Pozdrav

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси