Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Нови конкурс фонда ИЈ4ЕУ за прекограничне пројекте истраживачког новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

05. 05. 2020.

Извор: Цензоловка

Нови конкурс фонда ИЈ4ЕУ за прекограничне пројекте истраживачког новинарства

Милион евра за прекограничне истраживачке пројекте у Европи у 2020.

Фонд ИЈ4ЕУ отворио је данас, 5. маја, два нова конкурса за прекограничне пројекте истраживачког новинарства у Европској унији, земљама кандидатима за чланство и Уједињеном краљевству. 

Преносимо текст овог конкурса:

IJ4EU Investigation Support програм нуди грантове у износу од 5 до 50 хиљада евра за нове прекограничне пројекте, укључујући и оне које су недавно започети, као и за нове фазе истраживања у већ покренутим пројектима. Крајњи рок за пријаве је 12. јун. Отварање следећег конкурса из овог програма се очекује у августу.

Више информација и листа често постављаних питања доступни овде.

IJ4EU Investigation Support програм додатно нуди и краткорочне грантове у износу до 6.250 евра за прекограничне пројекте и тимове којима је потребна подршка да доврше или објаве започете истраге. Пријаве ће бити стално разматране, по самом подношењу пројеката, почевши од данас, 5. маја, до 18. септембра. Успешни кандитати ће добити одлуку о одобрењу гранта најкасније за четири седмице од подношења пријаве. Више информација и листа често постављаних питања доступни овде.

Укупна вредност директних грантова из ИЈ4ЕУ фонда за подршку прекограничног истраживачког новинарства у јавном интересу за 2020. годину износи милион евра.

Оквирно 800.000 евра ће бити подељено кроз Investigation Support програм и 200.000 евра кроз Publication Support програм. Више информација о ИЈ4ЕУ фонду и разлозима за овакву подршку истраживачком новинарству можете наћи овде.

Ови грантови су наставак успешног пилот финансирања у 2018. години, којим је било подржано 12 истраживачких пројеката.

Први ИЈ4ЕУ конкурси за 2020. годину су отворени.  Сада очекујемо ваше пројекте!

Критеријуми за избор пројеката су исти у оба програма. Право пријављивања имају тимови са седиштем у барем две земље Европске уније или у једној земљи чланици и једној са статусом кандидата за чланство. Новинари из Уједињеног краљевства ће бити третирани као из Европске уније, те су могу пријавити за ИЈ4ЕУ грантове за 2020 годину. Додатни критеријум је да се истраживачки пројекти (било да се већ спроводе или тек иницирају) морају бавити темама од прекограничног значаја. Теме истраживања нису ограничене и сви предлози ће бити разматрани.

Тимови слободних (freelance) новинара, стално запослених, тимови више медијских кућа, као и било која комбинација ових, пођеднако су пожељни као кандидати. Разматраће се пријаве тимова свих врста медија – укључујући штампане, електронске и онлине медије, продукције документарних филмова и мултимедијане пројекте (извештавање на више медијских платформи). Предложени пројекти морају имати у плану емитовање/објављивање истраживања у барем две земље.

ИЈ4ЕУ грантовима могу бити покривене скоро све врсте трошкова у продукцији новинарског садржаја, укључујући плате стално запослених и хонораре за ангажовање слободних (freelance) новинара, трошкове истраживања и превођења, путне и административне трошкове.  

Грантови у оквиру Investigation Suport програма ће бити додељивани по одлуци независног жирија који води главни и одговорни уредник дневног листа Süddeutsche Zeitung, Волфганг Крах (Wolfgang Krach), један од водећих протагониста у новинарским истрагама познатим као афере Panama Papers и Paradise Papers. Крах је такође био на челу ИЈ4ЕУ жирија за доделу грантова у 2018. години. 

Пројекте у оквиру Publication Support програма ће одобравати избрани стручњаци из Европског центра за новинарство (European Journalism Centre – EJC) како би се убрзало одлучивање и правовремено одговарало на захтеве за подршку истрага у току.

Овде прочитајте више о селекцији пројеката и критеријумима за пријаву.

Сви детаљи о оба програма подршке и процесу пријављивања, као и информације о претходно финансираним пројектима, могу се наћи на ИЈ4ЕУ вебсајту. Погледајте листу често постављаних питања о пријављивању овде.

ИЈ4ЕУ фонд је посвећен пружању подршке истраживачком новинарству у овом кључном и посебно изазовном периоду за новинарство и медије, јер је истраживачко новинарство изузетно важно током актуелне здравствене кризе.  

О фонду ИЈ4ЕУ:

Истраживачко новинарство за Европу (Investigative Journalism for Europe – IJ4EU) је фонд подршке прекограничном истраживачком новинарству. Додељујемо грантове тимовима новинара у Европи који истражују теме од јавног значаја.

Фондом ће управљати конзорцијум три организације: Међународни институт за медије (International Press Institute – IPI), Европски центар за новинарство (European Journalism Centre  – EJC) и Европски центар за слободу медија (European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF). На челу конзорзијума је ИПИ који и води програм Инвестигативе Суппорт. ЕЈЦ управља програмом Публицатион Суппорт. ЕЦПМФ је задужен за награду за прекогранично истраживачко новинарство коју ће објавити крајем лета ове године. 

ИЈ4ЕУ програм се кофинансира као припремна активност Европске комисије (DG Connect), грантом Фондације за отворено друштво кроз програм за независно новинарство (Program on Independent Journalism of the Open Society Foundations) и грантом Фондације Фрит Орд. Избор пројеката који ће бити финансирани из овог фонда је потпуно независан од донатора, а независност уређивачке политике свих примаоца грантова је потпуно гарантована.

Питања:

Заинтересовани за пријаве се упућују на вебсајт фонда ИЈ4ЕУ и посебно на секцију са често постављаним питањима у вези са конкурсом. Уколико имате додатних питања слободно нас контактирајте.

Контакт:

Контакт особа за опште информације и питања у вези са програмом Investigative Support је Скот Грифен, заменик директора у ИПИ (Scott Griffen, sgriffen@ipi.media).

Питања у вези са Publication Support  програмом слати Златини Сидеровој), ЕЈЦ пројектној менаџерки (Zlatina Siderova, siderova@ejc.net).   

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси