Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Конкурс за новинарску награду „Душко Јовановић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

19. 03. 2015.

Конкурс за новинарску награду „Душко Јовановић“

Фондација “Душко Јовановић” расписала је конкурс за доделу међународне награде за истраживачко новинарство.

 

Награда је установљена у знак сећања на главног и одговорног уредника листа „Дан“ Душка Јовановића. Додељује се сваке четврте године, а 27. маја, на дан убиства Душка Јовановића, биће додељена други пут.

Награду „Душко Јовановић“ чине Повеља Фондације и новчани фонд од 20.000 евра. Прва награда износи 10.000 евра, друга 6.000, а трећа 4.000 евра.

Право предлагања кандидата имају медијске куће, научне установе, новинарске организације, невладине организације, професионални новинари и студенти истраживачког новинарства из целог света.

Конкурс је отворен до 30. априла 2015. године.

Пријављени рад мора бити објављен у медијима најкасније до овог датума.

Уз пријавни формулар, који се може преузети на www.fondacija-duskojovanovic.com, потребно је приложити два примерка рада - један на свом језику и један на једном од језика који су у службеној употреби у Црној Гори (црногорски, српски, хрватски или бошњачки). Уколико кандидат прилаже текст из штампаних медија важно је да се на фотокопији или скенираном тексту јасно види лого новина, потпис аутора и датум објављивања.

Форма пријаве за ТВ прилог је ДВД или ВХС снимак, за радио МП3 или аудио-касета. Уз пријаву за ТВ и радио прилог потребно је послати и потврду коју је потписао уредник или директор.

На конкурс је  потребно је приложити и пријавно писмо са следећим елементима: назив чланка или серије чланака, као и име(на) новинара који су радили на њима; сажетак истраживачког новинарског рада; тему и синопсис приче, укључујући најважније податке; оцену доприноса сазнању истине о одређеној области друштвеног живота; како је прича почела (дојава, задатак, лична иницијатива и слично); најважније изводе и примере из предложеног истраживачког рада, податак да ли је неко довео у питање истинитост приче - ако јесте објасните; савет другим новинарима који планирају сличне пројекте; детаљан опис коришћене научне методологије - како сте потврдили резултате метода које сте користили, на који начин су те методе довеле до информација, да ли сте тражили помоћ научника - опишите његов ангажман; кратку биографију кандидата са фотографијом и образложење кандидатуре.

Оцењивање кандидата вршиће жири у чијем ће саставу бити један представник Фондације, а остали чланови биће реномирани познаваоци области новинарства.

Испуњени пријавни образац са материјалом слати у електронској форми на мејл fondacijadjovanovic@t-com.me или на адресу Фондације, Ул. 13. јул б.б., 81000 Подгорица, Црна Гора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси