Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Међународни фото конкурс ’’Наслеђе од камена и неба’’
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

29. 10. 2021.

Аутор: radiokim.net Извор: radiokim.net

Међународни фото конкурс ’’Наслеђе од камена и неба’’

Организација Art Exchange Inc. (Арт ексчејнџ) позива фотографе широм света да се до 30. децембра 2021. године пријаве за учешће на међународном фото конкурсу "Наслеђе од камена и неба - светска културна баштина Србије".

 

Заинтересовани фотографи из целог света могу послати фотографије на којима је приказана културна баштина Србије коју је означила Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско) као део светске културне баштине.

На Унесковој листи светске баштине налазе се културна добра чија јединственост, лепота и значај за животе људи превазилазе националне и регионалне границе и која представљају наслеђе читавог човечанства. То су места која смо наследили од предака и која брижљиво чувамо за будуће генерације.

Упутства за учешће на такмичењу можете прочитати ОВДЕ.

У периоду од 25. октобра до 30. децембра 2021. треба доставити оригиналне фотографије које су инспирисане знаменитостима које је Унеско прогласио светском културном баштином у Србији. У обзир долазе радови на којима су приказани: средњовековни манастири Студеница и Стари Рас са Сопоћанима, средњовековни споменици на Косову - манастири Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и црква Богородице Љевишке, Гамзиград/Феликс Ромулијана и јединствени надгробни споменици, специфични за овај део света, познати као стећци.

Фотографије могу приказивати и српске традиционалне обичаје који су нашли своје место на Унесковој листи нематеријалне културне баштине човечанства: славу, коло и певање уз гусле, као и документарну баштину Србије која је уписана у Унесков регистар "Памћење света".

Више информација о светској културној баштини Србије можете наћи ОВДЕ.

Чланови жирија су:

Светлана Рогић, оснивачица и председница Art Exchange Inc. (Арт ексчејнџ), студирала је фотографију на Међународном центру за фотографију у Њујорку код неких од најпознатијих светских савремених фотографа и магистрирала је менаџмент у култури на Америчком универзитету у Вашингтону, Дистрикт Колумбија, САД.

Живојин Ракочевић, песник и новинар, директор је Културног центра Грачаница и председник Удружења новинара Србије.

Иван Багус, индонежански фотограф, шеф је Одсека за фотографију на Универзитету Дистрикта Колумбија и професор фотографије на Америчком универзитету у Вашингтону, Дистрикт Колумбија, САД.

Победник такмичења биће награђен са 1.000, другопласирани са 500, а трећепласирани са 300 америчких долара.

Радови добитника прве три награде и финалиста ће бити део изложби које ће се одржати у Вашингтону и Београду током 2022.године. Сви награђени фотографи и финалисти биће представљени у годишњем каталогу овог фото конкурса. Јединствена штампана збирка фотографских радова биће доступна за куповину и дистрибуирана широм света.

Организатор конкурса је Арт ексчејнџ, а медијску подршку пројекту до сада су пружили: Амбасада Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама, Српска православна црква Св. Луке у Вашингтону, Епархија источноамеричка СПЦ, Фото-савез Србије, Удружење Новинара Србије, Удружење за неговање традиције и културе ваљевског краја и РТС.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси