Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Штампани медији ће опстати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 12. 2011.

Извор: Правда

Штампани медији ће опстати

Интервју: Слободан Рељић, председник Удружења европских новинара Србије

Београд - Истакнути новинар и публициста Слободан Рељић изабран је за новог председника Удружења европских новинара Србије (УЕНС), и на тој позицији ће од 1. јануара 2012. године заменити досадашњег председника Небојшу Ристића, коме је истекао мандат.

Слободан Рељић, који је за председника УЕНС-а изабран са 22 гласа од укупно 26 чланова, у разговору за „Правду“ каже да је овај избор једна врста признања колега, али и да се мора имати у виду да утицај УЕНС-а није пресудан за промену медијске слике у земљама „Старог континента“.

Имам довољно година и искуства у новинарству да на мене функције могу да утичу. Свакако да је овај избор нека врста признања, али и друштвеног ангажмана, које има неког смисла у данашње време - каже Рељић.

У чему се разликује делатност УЕНС од националних удружења ове врсте?

Удружење европских новинара Србије је саставни део Асоцијације европских новинара, која је основана 1961. године у Сан Рему у Италији. Седиште асоцијације је у Бриселу, а тренутно броји око 25 националних удружења, самостално организованих у земљама чланицама Савета Европе. За разлику од националних удружења новинара, Удружење европских новинара није класично удружење, нема бројно чланство, нити синдикална обележја. Нјихов циљ је ширење свести о европским интеграцијама и сарадњи земаља Европе, у заштити слободе штампе и медија, неговање најбоље традиције европског новинарства, развој модерних медија и едукација новинара.

Колико УЕНС има утицаја на јавно мњење у земљама западне ЕУ?

Нема неког великог утицаја, као што, уосталом, ни друга национална новинарска удружења данас немају великог утицаја на медијску слику у својим земљама. Превасходно је тежиште на заштити слободе штампе и едукацији будућих колега.

Како видите будућност српског и светског новинарства, првенствено у штампаним и електронским медијима?

Ситуација генерално јесте тешка, али сигуран сам да новинарство неће нестати, а посебно не штампано, јер је у електронске медије уложено много више средстава и новца. Новинарство ће се, вероватно, у одређеној мери у блиској будућности модификовати, али неће нестати.

Антрфиле: Једном годишње

Којим ритмом се одржавају састанци Асоцијације европских новинара?

До сада је то било једанпут годишње, а последњи је састанак одржан у Букурешту. Видећемо да ли ће следеће 2012. тих састанака бити више.

С. Миловановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси