Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Више демократије, а мање слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2011.

Извор: Блиц

Више демократије, а мање слободе медија

Србија на 64. месту по индексу слобода
Гоати: Погоршање медијске слободе би требало да упали црвено светло код Владе


Србија се ове године, од 167 земаља, нашла на 64. месту по индексу демократије, што је за једно место боље у односу на прошлу годину, али је и земља где је у протекле три године дошло до погоршања медијских слобода, објавио је „Економист интелиџенс јунит“ у годишњем извештају.

У извештају „Демократија под притиском“, државе су сврстане по типовима режима као „потпуна демократија“, „мањкава демократија“, „хибридни режими“ и „ауторитарни режими“. Србија спада у другу групу, уз око 40 земаља у којима је, у односу на 2008. годину, дошло до погоршања медијских слобода.

То што смо по индексу демократије бољи у односу на прошлу годину за сваку је похвалу. С друге стране, погоршање медијске слободе у протекле три године је нешто што би требало да упали црвено светло код свих институција које одређују правила игре, било да је реч о електронским или штампаним медијима - каже за „Блиц“ Владимир Гоати, директор „Транспарентности Србије“ и аналитичир политичких и друштвених догађаја.

Гоати напомиње да чињеница да смо сврстани у групу мањкаве или, како се још каже, „изборне демократије“ говори о томе да смо оцењени као земља у којој постоје изборне слободе, али нема довољно поштовања када су у питању грађанске слободе, људска и колективна права.

Од медијских слобода зависи и демократија у општем смислу, а од степена демократичности економска ситуација, инвестициона улагања, а пре свега положај грађана - каже Гоати.

Када је реч о земљама региона, Србија је према индексу демократије ЕИУ боље пласирана од Македоније (73), Црне Горе (74), Албаније (84), БиХ (95), а лошије од Словеније (30), Мађарске (49), Бугарске (52), Хрватске (53) и Румуније (59).

Иначе, према извештају аналитичког и саветодавног огранка „Економист групе“, оцена медијских слобода погоршана је у односу на период од пре три године, не само у Србији већ и у Француској, Италији, Турској, Мађарској, Македонији, Црној Гори, Румунији и Русији. Чак 12 од 28 земаља источне Европе бележи пад у оцени демократије у овој години.

Првих пет места на листи 165 држава и две територије припадају Норвешкој, Исланду, Данској, Шведској и Новом Зеланду, док последњих пет заузимају Мјанмар, Узбекистан, Туркменистан, Чад и Северна Кореја.

У извештају се напомиње да је ова година политички била изузетно бурна због дужничке кризе и слабог политичког вођства у развијеном свету, драматичних промена и сукоба на Блиском истоку и у северној Африци и растућих друштвених немира у већем делу света.

Антрфиле: Типови режима

Потпуне демократије
Нови Зеланд
Аустралија
Канада
САД
Јапан
Јужна Кореја
Већина чланица ЕУ

Мањкаве демократије
Србија
Зеленортска Острва
Португал
Француска
Словенија
Италија
Грчка

Хибридни режими
Албанија
Турска
БиХ
Ирак

Ауторитарни режими
Египат
Русија
Јордан
Мароко
Кувајт
Либија
Куба
Кина
Уједињени Арапски Емирати

*Категорије према којима се оцењује стање демократије су изборни процес и плурализам, функционисање владе, политичко учешће, политичка култура и грађанске слободе

М. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси