Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нико није тражио да купи "Политику"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2011.

Извор: Политика

Нико није тражио да купи "Политику"

Није ми познато да је било ко показао жељу да купи Политику НМ. Управном одбору Политике АД, сувласнику Политике НМ, нико се није обратио са намером да купи акције наших најстаријих новина, каже Јован Симић, заступник државног капитала.

Процедура куповине Политике НМ (дневних листова „Политика”, „Спортски журнал” и Штампарије) предвиђа да уколико један од оснивача друштва (чине га ВАЦ и Политика АД) намерава да отуђи свој удео, о својој намери мора, сагласно оснивачким актима, да информише другог оснивача. Актима друштва предвиђено је да други оснивач друштва има право прече куповине.


Политика АД нема намеру да продаје свој део власништва. Иако је ВАЦ саопштио да намерава да се повуче из Србије, до данашњег дана није званично обавестио Политику АД о намери да прода свој удео. Ако би то желео да уради, прво би морао акције да понуди Политици АД.

Антрфиле: ЛДП: Одбор за културу да расправља о „Курировим” намерама


Посланик ЛДП-а Зоран Остојић затражио је јуче да се хитно сазове седница скупштинског Одбора за културу и информисање на којој би се „разјаснио паклени план о намери фирме "Курир-инфо" да купи удео немачког Ваца у дневним новинама "Политика", "Новости" и "Дневник”.

Остојић је на почетку седнице Скупштине рекао да је ЛДП добио потврду о поменутој намери и оптужио „неке из ДС-а” да спремају апсолутни медијски мрак пред изборе и „плус још разваљивање институција које су, какве-такве, преостале, пре свега ’Политике’, која треба да постоји и кад оде Тадић и ова влада”.

Остојић је позвао посланике да овакву намеру спрече и додао:

„Чујем приче да ће наводно ’Курир’ да спасава ’Политику’ од неког нарко-дилера из Сарајева који хоће да је купи. Медиј, чији је власник више провео по притворима него у редакцији, ће да спасава од неког другог сличног човека?”.

УНС: И влада да се изјасни

Удружење новинара Србије сматра да после изјаве директора предузећа „Курир Инфо” да „Курир” жели да купи „Политику” како је не би преузео сарајевски издавач повезан са нарко-картелом, треба да реагују Управни одбор Политике АД и Влада Србије – да потврде или демантују да ли су у току преговори о куповини тог листа, као и других водећих штампаних издања.

Марковић: Писмо ЛДП-а стигло у агенцију

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић изјавила је јуче да је агенција добила писмо које је упутио ЛДП који тражи да се испита да ли је лист „Курир” добио новац из Фонда за помоћ медијима у кризи, да би купио удео немачке компаније Вац у листовима „Политика”, „Вечерње новости” и „Дневник”.

„Добили смо у уторак писмо, заведено је као представка и агенција ће поступити по том писму као по свим представкама”, рекла је Марковићева на конференцији за новинаре.

„Ако се буде односило на питања која су из надлежности агенције, дакле ако се ради о функционерима, односно о имовини и сукобу интереса или неком раду политичке странке ми ћемо непосредно спровести радње и активности, а ако се ради о надлежности других државних органа, онда ћемо то проследити њима на надлежност и о томе обавестити подносиоца”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси