Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Завршена прича
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2011.

Извор: Дневник

Шабић: Завршена прича

Новинари нису дужни да чувају државну тајну Учесници скупа „Државна тајна и право јавности да зна – случај Јелене Спасић” оценили су да је за чување државне тајне одговорна држава и да новинари не могу кривично одговарати за објављивање тих информација.


На округлом столу у Удружењу новинара Србије оцењено је да државна тајна престаје то да буде ако дође у посед „неовлашћеног лица”, у овом случају новинара, и да зато новинари не могу кривично одговарати за њено објављивање.

Основно тужилаштво у Новом Саду подигло је у септембру непосредну оптужницу против новинарке „Грађанског листа” Јелене Спасић и уредника Милорада Бојовића јер је у јуну тај лист објавио строго поверљив „Извештај о стању припрема за одбрану у Србији у 2010. години”, о којем се расправљало на затвореној седници Скупштине Србије.

Њима се ставља на терет да су неовлашћено прибавили и објавили строго поверљиве податке, као и да су пружили помоћ учиниоцу кривичног дела за које је прописана казна затвора преко пет година. Тужилаштво је навело да је тај текст „нанео штету безбедности Србије”.

Повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да верује да ће Тужилаштво одустати од кривичног гоњења новинарке Јелене Спасић.

– Ја верујем да је та прича завршена. Тужилаштво је добило рок да прецизира свој захтев за спровођење истраге, пропустило је рок и ја верујем да је следећа прича одустајење од кривичног гоњења – казао је Шабић. Он је подсетио на то да је од републичке тужитељице Загорке Доловац добио уверавања да неће бити суђења по подигнутој оптужници и да ће предмет бити враћен у фазу истраге, која ће бити проширена и на лица чији је посао био да чувају државну тајну, и указао на то да посао новинара није да чува тајне већ да их сазнаје и објављује, додајући да нема „никаквог резона” да у демократском друштву новинари буду кривично гоњени:

– У сваком нормалном друштву морају да постоје тајне и људи чији је посао да их утврђују и чувају, који су плаћени за то, а по мом дубоком уверењу, није посао новинара да чувају те тајне него да их сазнају и објављују – казао је Шабић.

Државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић рекао је да то министарство није поднело кривичну пријаву против новинарке. Он је навео да је Министарство, по налогу Тужилаштва, предузело мере да се установи да ли је неко од запослених у систему одбране учествовао у објављивању података из извештаја и да је утврђено да нико од њих није дао податке.

Заменик републичког тужиоца Горан Илић није желео да коментарише у којој фази је тренутно случај јер је, како је рекао, „у току и о њему се не зна довољно података”. Он је навео да је судска пракса у тој области непотпуна, застарела и да не може пружити одговоре на питање како би се случај Јелене Спасић могао решити на „правилан начин”.

Адвокат Зденко Томановић, који заступа Јелену Спасић, рекао је да „државна тајна није тајна кад дође у руке неовлашћеног лица, у овом случају новинара”, и да зато оптужница не стоји.

– Јелена Спасић је дошла у посед документа с ознаком “строго поверљиво”. Правно ирелевантно је да ли је то видела једна особа, десет или 105 људи, јер то више није тајна – рекао је Томановић.

Он је навео да новинар није дужан да чува државну тајну и да нема дилеме о томе да држава не може кривично гонити новинара који је информације објавио.

Уредник листа „Блиц” Веселин Симоновић рекао је да се новинари често суочавају с притисцима да открију извор својих информација, али да се ти случајеви заврше на предистражним радњама.

– Или је неко љут и жели да застраши новинара, или преко новинара желе да сазнају извор, односно инсајдера – рекао је Симоновић, и додао да се нада да ће процес против Јелене Спасић ускоро бити прекинут.

Антрфиле : Битка (још) није добијена


Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић сматра да Србија мора да буде држава у којој новинари који објављују информације од јавног интереса могу бити сигурни да неће завршити на суду:

– Битка још није добијена јер нисмо добили одговор на питање да ли је ово застрашивање новинара јер заиста има такав ефекат – рекла је она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси