Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поново хајка на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2011.

Извор: Блиц

Поново хајка на новинаре

Представници ОЕБС-а потврдили су представнику Независног друштва новинара Војводине спремност за долазак у Апатин због медијских проблема

Представници опозиционих странки у Апатину траже од општинског руководства непристрасно извештавање локалних медија, пре свега ТВ Апатина и “Новог гласа комуне”.

Осим тога, представници Лиге социјалдемократа Војводине, Покрета за Апатин, Покрет социјалиста, Социјалдемократске партије и Српског покрета обнове, од општинског руководства траже да се заустави прогон новинара који пишу објективно, а не по упутствима и ставовима коалиције на власти.

Представници Грађанске Војводине, коју осим Незавиног друштва новинара, сачињава још неколико организација, најавили су да ће са представницима мисије ОЕБС-а доћи у Апатин и разговарати са представницима локалне власти.

- Обавестили смо мисију ОЕБС-а и они су потврдили да су заинтересовани да покушамо да разговором решимо евидентне проблеме у информативном простору Апатина - рекао је Недим Сејдимовић из Независног друштва новинара Војводине.

У саопштењу “Зауставити прогон новинара“, између осталог, пише да ће за локалне медије из апатинског буџета ове године бити издвојено 12 милиона и 800.000 динара. Милан Дражић, шеф опозиционе одборничке групе Покрет за Апатин, затражио је и добио одговор од стручних служби општине како се тај новац распоређује.

- Добио сам одговор да је до 1. септембра за ТВ Апатин уплаћено четири милиона и 130.000 динара; за Радио Дунав милион 220.000 динара, а за сомборски канал ТВ 54 - 520.000 динара. Чекамо одговор на питања из саопштења - коме је дата опрема угашеног ЈП „Глас комуне“, коме је припала фонотека угашеног Радио Апатина, предајник за радио и ТВ, и да ли неко плаћа закуп за просторије које сада користе ТВ Апатин и „Нови глас комуне“ - каже Дражић.

Шеф групе Покрет за Апатин додаје да локалне медије апатинска власт издашно финансира како би афирмативно писала о свим потезима локалне самоуправе. - Осим тога подметањима и неистинама прави се хајка, која се граничи позивом на линч, дописиника “Блица”, “Преса” и “Апатинских новина” - додаје Дражић.

Председник Општинског одбора СДП Зоран Орељ позвао је новинаре да се држе кодекса професије. Председник ОО СПО Предраг Цветићанин тврди да се, када је о информисању реч, Апатин вратио у деведесете године.

- Свако ко није осетио прогон дведесетих година тешко да би разумео право значење те речи. Треба испитати ко је налагодавац и чији је интерес прогањање дописника кроз локалне медије, што се различитим текстовима, чини безмало годину дана - рекао је Цветићанин.

екипа Блица

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси