Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трибина: Случај Недељник огроман пораз државе, како је Вулин дошао до текста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Трибина: Случај Недељник огроман пораз државе, како је Вулин дошао до текста

Учесници врачарских разговора "Неко нас посматра" оценили су да је случај "Недељник" огроман пораз за државу и да би онај ко је у Србији задужен да брине о безбедности грађана и поштовању закона требало да пита министра одбране Александра Вулина како је дошао до текста који није објављен.

Текст је бивши министар одбране Драган Шутановац послао главном и одговорном уреднику листа "Недељник" Вељку Лалићу.

Лалић је рекао да је слушање и пресретање комуникације новинара једно од најгорих кривичних дела које може да се направи у једној држави. Он је рекао да овај случај показује "стање у коме се налазимо, угроженост ионако крхке слободе медија", што треба да нас забрине. 

"Не очекујем неки велики одговор уколико ова прича не буде толико интересантна, јер је она и бизарна и онда видите да је интересантна и странцима", рекао је Лалић. 

Он је рекао да поводом овог случаја десет дана нема реакције Тужилаштва и најавио да ће сутра поднети кривичну пријаву.

Шутановац је рекао да је Вулин, без обзира на који начин је дошао до текста, прекршио закон. Он каже да је приватна преписка Уставом
загарантовано право за сваког грађанина Србије. 

"Отварање преписке је изузетно тешко кривично дело", истакао је Шутановац. 

Он је упитао који степен бахатости неко може да има, не само да чита преписку између њега и Лалића, него да уопште не погледа новине да ли је тај текст објављен. Шутановац је рекао да је Вулин на овај начин дао до знања да прати приватне преписке. 

Главни и одговорни уредник агенције Бета Драган Јањић оценио је да би пресретање мејла требало да се квалификује као кривично дело и да би тужилац требало да пита Вулина како је дошао до текста. 

"Страшно је што се највиши државни функционери и то они који се бакћу са министарствима силе на тај начин бахато односе према праву, према правима грађана", рекао је Јањић.

Он је додао да све државе прислушкују, али се тачно зна како се то ради, постоје правила, мора да постоји судски налог. 

Јањић је оценио да је ово "ужасан догађај" и "огроман пораз за државу, за органе јавне власти, јер су они показали да су потпуно шупљи, да раде онако како им падне на памет и како у одређеном тренутку неко од њих жели".

Он претпоставља да је Вулин до текста могао да дође на два начина, преко "службе, што је врло вероватно" и могао је да плати неког приватно да пресреће мејлове и да му достави. Јањић је рекао да се "и у једном и у другом случају прави врло озбиљан прекршај", јер Вулин као министар не сме да злоупотребљава службе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси