Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Млади све угроженији од телевизијског програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 10. 2011.

Извор: Данас

Млади све угроженији од телевизијског програма

Данасова конференција о медијским законима и заштити деце и малолетника Најчешћи прекршаји које емитери у Србији праве јесте погрешно означавање бројевима у црвеном кругу узраста који може да гледа одређени програм, рекао је јуче члан Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) Горан Пековић, на конференцији „Медијски закони и заштита деце и малолетника“ Данас конференс центра.

 

Према његовим речима, тај проблем је лакше решавати кроз едукацију и разговоре са представницима емитера него кажњавањем.

Пековић је истакао да систем заштите деце и малолетника ограничавањем помоћу бројева који означавају узраст не представља заштиту у правом смислу речи, већ помоћно средство обавештења родитељима како би обратили пажњу на то шта њихова деца могу да гледају. Он је додао и да је угрожавање деце и омладине све израженије у домаћим програмима.

- У већини европских земаља регулаторно тело није надлежно да класификује програме према узрасту који може да их прати, већ је то одговорност самих емитера. Телевизије су дужне да обележавају програме на тај начин, али се често дешава да праве случајне или намерне грешке. Тако се може уочити да су садржаји који укључују експлицитне сцене секса, насиља или говора мржње означени бројем 16, иако би морали бити обележени са 18 и бити приказивани тек после поноћи - напоменуо је Пековић.

Потпредседник Независног удружења новинара Србије Драган Јањић рекао је да је ситуација у вези са заштитом деце у медијским садржајима знатно боља него раније и да се све чешће идентитет деце скрива затамњивањем лица и прикривањем имена и презимена. Што се тиче утицаја медија на развој деце, он је напоменуо да су „рак рана нашег друштва“ модели које медији нуде као узоре, односно начин на који се презентују особе са естраде и њихов приватни живот који може да има утицај на децу у смислу реализације својих живота.

- Најважније у овом случају јесте образовање и морамо пронаћи начин да подигнемо ниво медијске писмености у Србији. Треба покренути ширу друштвену активност и можда увести у школе предмет медијска писменост, јер долази време у којем ће утицај медија бити другачији и израженији - оценио је Јањић.

Антрфиле : Дечији садржаји се могу мерити промилима


На процену да 97 одсто програма на телевизијама није препоручљиво за децу млађу од 12 година, члан Савета РРА Горан Пековић рекао је да би ово тело требало да уради анализу о томе колико програма је прилагођено најмлађем, односно свим узрастима.

„Ако и има таквих програма, вероватно се могу мерити промилима у односу на укупан програм“, оценио је Пековић.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси