Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Путин ослободио новинара из затвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 06. 2019.

Аутор: Драган Бисенић Извор: Данас

Случај Ивана Голунова ујединио "либерале" и "државотворце"

Путин ослободио новинара из затвора

Хапшење новинара популарног сајта Медуза Ивана Голунова изазвало је велику пажњу у Москви, али и снажну мобилизацију новинарских кругова који су се укључили у ослобађање свог колеге.

Они су организовали непријављени скуп на Дан Русије, 12. јуна, али ће се за викенд одржати још један протест који су власти Москве одобриле.

Чињеница да су се „либерали“ и „државотворци“ нашли на истој страни против злоупотреба „силовика“ изазвала је посебну пажњу.

Голунов је ухапшен 6. јуна и против њега је тужилац покренуо процес за поседовање и растурање наркотика. Пошто су његове колеге и одбрана јавно изашли с тврдњама да је реч о монтираној оптужби и подметнутом случају (лист Комерсант објавио је, на пример, целу насловну страну протестног огласа овим поводом), почело је да се одмотава клупко, чији се крај још увек не назире, али верује се да последице могу да буду веома крупне по органе унутрашњих послова и безбедности.

Неки нуде претпоставке да случај може да има сличан ефекат који је слетање Матијаса Руста на Црвени трг имало по војни естаблишмент совјетске армије. Отуда и даље траје снажна кампања поводом овог случаја, иако је прекид истраге и ослобађање новинара наредио лично министар унутрашњих послова Владимир Колокољцев, пет дана после хапшења Голунова.

Све то не би се догодило само од себе, да се у ово питање нису укључили највиши ешалони руске власти, укључујући и самог председника Владимира Путина. Питање судбине овог новинара поставила је заштитница људских права Татјана Москаљкова током свог сусрета са руским председником, дан након његовог хапшења.

Убрзо се код руског председника као саговорник нашао министар унутрашњих послова Колокољцев, који је истог дана прекинуо истрагу против новинара, а такође отпустио с посла двојицу полицијских генерала који су учествовали у монтирању целог случаја: начелника Андреја Пучка и начелника Управе за контролу наркотика Јурија Девјаткина. Против њих је покренута истрага за злоупотребу овлашћења, фалсификовање доказа и промет наркотика.

„Дипломатско посредовање“ иза сцене у овом случају играли су и директор Нове газете Дмитриј Муратов и главни уредник радија Ехо Москви Алексеј Вендиктов, који су се срели за заменицима градоначелника Москве и начелником московске полиције.

Муратов је уверен да је одлуку о окончању овог поступка донео председник Путин.

„Политичко руководство земље донело је исправну одлуку, оцењујући да су специјалне службе, користећи се поверењем руководства земље, покушали да код њих формирају гледиште које им одговара“, рекао је Муратов.

У доношењу одлуке о судбини Голунова учествовао је и први заменик шефа Путинове администрације Алексеј Громов.

Венедиктов и Муратов су на челу два медија који имају „либералну“ репутацију, али су пажљиве саговорнике нашли у званичницима Русије и чини се код самог председника Путина. Руски аналитичари на основу тих сигнала закључују да су могуће даље промене у органима безбедности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси