Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пресуда у спору НУНС-а и УНС-а за месец дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2011.

Извор: Политика

Пресуда у спору НУНС-а и УНС-а за месец дана

Независно удружење новинара Србије тражи поделу Дома новинара, Удружење новинара Србије то одбија



Поступак по тужби Независног удружења новинара Србије против Удружења новинара Србије за утврђивање својине и поделу зграде Дома новинара у Ресавској улици у Београду, у којој се налазе седишта оба удружења, јуче је завршен.

Одлука Првог основног суда ће, како је на рочишту рекла судија Јасмина Тубић, странкама у поступку бити достављена у законском року од 30 дана.

Правни заступник НУНС-а Дејан Вуковић затражио је јуче од суда да усвоји тужбени захтев којим је затражена подела зграде Дома новинара, док је адвокат УНС-а позвао суд да донесе одлуку о одбијању тог захтева.


– Тврдим да је власт кренула у обрачун са Удружењем новинара Србије и да у ту сврху користи „реформисано” правосуђе. Јуче смо сазнали за првостепену пресуду Вишег суда у Београду којом се УНС-у одузима имовина у Улици кнеза Михаила. Отимања новинарске имовине није било ни у Милошевићево, ни у Ђинђићево, ни у Коштуничино време, а дешава се сада – рекла је за „Политику” Љиљана Смајловић, председница УНС-а.

Она тврди да власт напада имовину УНС-а, јер је она „основ њихове независности”.

– УНС не зависи ни од државе, ни од донација страних амбасада. Сам је водио битку против неуставног медијског закона који су неке друге асоцијације подржале. Сада плаћамо цену за то. Правоснажна пресуда у корист УНС-а о имовини у Ресавској оборена је веома сумњивом одлуком о ревизији у Врховном суду, управо док смо водили битку против тог закона. Ми ћемо на крају одбранити нашу имовину, па макар и у Стразбуру. Не плашимо се права и закона, већ политике – рекла је Смајловићева.

Јелка Јовановић, потпредседница НУНС-а, како каже, без жеље да прејудицира судску пресуду, очекује да ће Дом новинара у Ресавској бити подељен.


– Мислим да чланови оба удружења имају право на коришћење тог простора, као што је, уосталом, било записано у легату који је стајао на самој згради и који су оснивачи записали још 1934. године. Чини ми се да ће на тај начин бити исправљена неправда којој је НУНС већ 17 година драстично изложен. Тренутно смо подстанари, немамо могућност приходовања, посебно у овој економској ситуацији када морамо да пунимо Фонд солидарности за помоћ колегама. Враћање или давање дела имовине НУНС-у значило би исправљање ове неправде – сматра Јовановићева.

Суђење по тужби НУНС-а поновљен је пошто је Врховни суд Србије 4. јуна 2009. године укинуо пресуду тадашњег Трећег општинског и Окружног суда у Београду, којима је захтев НУНС-а одбијен.

М. Дерикоњић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси