Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прпа: Ћурувији „пресудила“ реченица о хашкој оптужници против Милошевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Прпа: Ћурувији „пресудила“ реченица о хашкој оптужници против Милошевића

Историчарка Бранка Прпа изјавила је да је њеном убијеном супругу, новинару Славку Ћурувији „пресудила“ реченица да против тадашњег лидера Србије Слободана Милошевића треба да буде подигнута хашка оптужница.

Прпа је алудирала је новинарка и уредница Љиљана Смајловић дојавила Милошевићу да је Ћурувија то рекао на вечери са званичницима америчког Стејт дипартмента.

Прпа је за подгоричку „Побједу“ казала да је, поред ње и Ћурувије, тој вечери у Вашингтону присуствовала и Љиљана Смајловић.

„Поред Славка и мене, тој вечери је присуствовала и Љиљана Смајловић, новинарка забрањеног Европљанина. Е, сад, не верујем баш да је неко од присутних званичника Стејт дипартмента позвао Милошевића и пренео му Славкове речи“, казала је Бранка Прпа.

Испричала је да је Ћурувија ту реченицу изрекао као одговор на питање америчких званичника. “ ‘Шта да радимо са Милошевићем’ „. Одговорио је: „Подигните хашку оптужницу?“, казала је Бранка Прпа.

„Та реченица је кључна, она му је пресудила. Додуше, Славко је није изговорио јавно, него током вечере са званичницима Стејт депертмента. Питам се како је та информација дошла до Слободана Милошевића“, навела је Прпа.

На питање да ли зна како је та реченица дошла до Милошевића, она је одговорила потврдно и потом испричала да је тој вечери присуствовала и Љиљана Смајловић, која је у то време била новинарка Ћурувијиног забрањеног недељника „Европљанин“.

Према њеним речима, неколико месеци касније, Ћурувија је дао интервју за BBC, у којем је критиковао Милошевића и његову ратну политику.

„То се очито није свидело Љиљани Смајловић, која је, заједно са Драганом Бујошевићем, у то време главним и одговорним уредником забрањеног Европљанина, исте вечери дошла у наш стан. ‘На овај начин нас угрожаваш, не смеш давати такве изјаве’, говорила је Љиљана Смајловић. ‘Земља је у рату, због тога можемо имати проблеме!’, рекла је Прпа и додала да је Смајловић Ћурувија прекинуо и избацио из куће после чега је никада није видео.

Додала је да се то догодило „можда десетак дана пре Славковог убиства“.

„Наравно, Љиљана Смајловић је касније рекла да се то није догодило, а да је доказ и то што је баш она говорила на сахрани Славка Ћурувије. Да, сама се понудила да говори. Прихватили смо. Шта да кажете у том тренутку?! Наравно, Љиљана Смајловић је и тада више говорила о НАТО „зликовцима“, него о Славковим убицама“, навела је Бранка Прпа.

Према речима Прпе, 2014. године, у време док је Љиљана Смајловић била главна уредница београдске „Политике“, у том листу је објављен текст „Трећи метак Бранке Прпе“.

„Текст је представљао покушај моје и личне и професионалне дифамације. У њему је детаљно ‘анализиран’ мој приватан живот, мој лични однос са Славком, све са циљем да се доведем у питање као сведок убиства… Објављивани су разни одвратни текстови, али нико никада није направио ‘синтезу’ какву је у ‘Политици’ Љиљане Смајловић направио тај Иштван Каић, потписан као сарадник Института за јавну политику Бебе Поповића“, казала је Прпа.

Ћурувија је убијен у Београду, 11. априла 1999. године, на Ускрс, у време НАТО бомбардовања Србије.

Недавно је судско веће београдског Специјалног суда осудило четворицу учесника у том злочину на укупну казну од 100 година затвора.

Суд, међутим, није утврдио ни ко је непосредни извршилац, ни ко је налогодавац Ћурувијиног убиства.

Прпа је рекла да током истраге ниједан члан политичког естаблишмента Слободана Милошевића никада није саслушан, односно нико од њих није дао исказ на околност убиства Славка Ћурувије.

Према њеним речима, требало је да буде саслушан и тадашњи министар информисања а садашњи председник Србије Александар Вучић, јер су информисање и медији били његов ресор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси