Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уводи се ред у „каблу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 01. 2011.

Извор: Данас

Уводи се ред у „каблу“

РРА почиње са издавањем дозвола за емитовање програма у кабловском систему




Београд - Републичка радиодифузна агенција (РРА) почела је рад на издавању дозвола за емитовање програма у кабловском систему и тренутно се обрађују захтеви пристигли овој агенцији, каже за Данас Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

Према његовим речима, у кратком року ће непотпуни захтеви бити враћени на дораду, за коју је предвиђен рок од седам дана, и након тога ће се почети са процедуром за издавање дозвола.

Издавање дозвола, како напомиње, вршиће се тако што ће Агенцију обавештавати кабловски оператори о томе који се све програми емитују у њиховом систему и самим тим ће они и подносити потребна документа за издавање дозвола.

- Када је реч о кабловском систему, треба поменути да није реч о ограниченом ресурсу државе као што је случај са фреквенцијама за дифузно емитовање. Постоји једино ограничење техничке природе, односно колико оператор може да дистрибуира канала. Међутим, важан је програмски концепт, те се не може емитовати програм који није у складу са постојећим законима - истиче Караџић.

Он додаје да ће сви емитери који већ имају дозволе за „земаљско“ емитовање за једну регионалну област моћи да конкуришу и за „простор“ у кабловском систему, уколико желе да се њихов програм види и у другим деловима земље.

Када је реч о иностраним каналима којима је већ издата дозвола „било где у свету“, они неће имати потребе да траже дозволу и у Србији. Како каже, спорни су емитери из окружења, тако да ће они који немају ауторска права за Србију морати да предају захтеве за дозволе.

Иако је Законом о радиодифузији који је донет пре неколико година предвиђено да РРА, сем дозвола за такозвано земаљско емитовање, издаје дозволе и за емитовање у „каблу“, то досад још није урађено.

Подсетимо, прошле године је донет нацрт правилника који је требало да уреди ту област, али је тај предлог Влада Србије одбила. Према речима Караџића, влада на овај предлог „није дала зелено светло, с образложењем да РРА нема овлашћења према закону да доноси такав акт“.

- Накнада која ће се наплаћивати за кабловско емитовање програма биће искоришћена искључиво за покривање трошкова мониторинга и неће бити велика. Заправо Влада је пре две године усвојила акт о висини те накнаде, али је она прилично велика. РРА ће поднети захтев да се донесе други акт којим ће накнаде бити преполовљене. Међутим, уколико се то не прихвати, примењиваће се важећи правилник - објашњава Караџић.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси