Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж пуштен из притвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2010.

Извор: РТС онлајн

Асанж пуштен из притвора

Џулијану Асанжу британски суд омогућио да буде на слободи до следећег саслушања, 11. јануара 2011. Оснивач "Викиликса" био је у притвору од прошле недеље, када је ухапшен на захтев шведских власти, које га сумњиче за силовање и траже његово изручење.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж је, после плаћања кауције, добио прилику да буде на слободи до следећег саслушања, које је заказано за 11. јануар 2011. године, јавља Ројтерс.


Услови под којима је Асанжу омогућено да се брани са слободе су: кауција у износу од 200.000 фунти, предаја пасоша британским властима и стално ношење електронске наруквице за даљинско надзирање, наводи британски Гардијан.

Асанж се данас појавио пред лондонским судом, које је разматрало његов захтев да буде пуштен на условну слободу и да избегне изручење Шведској.

Оснивач Викиликса, иначе држављанин Аустралије, ухапшен је прошле седмице у Великој Британији на основу Интерполове потернице због оптужби да је сексуално злостављао две Швеђанке.

Његов адвокат, Марк Стивенс, изјавио је да хапшење Асанжа представља "обичну смицалицу" како би САД добио на времену да смисли и формулише озбиљнију оптужницу против њега.

Изнуђене оптужбе

"Цела та прича о силовању само је изнуђена оптужба како би Асанж био ухапшен, док се, истовремено, одвија истрага о много озбиљнијим питањима", рекао је Стивенс.

Стивенс је додао и да је вашингтонско тужилаштво спремно да покрене поступак против Асанжа, који се, на првом месту, не би тицао шпијунаже, већ одређених аспеката рада сајта Викиликс.

Адвокат Бјорн Хуртиг, који Асанжа заступа у Шведској, изјавио је претходно да оптужени није крив за сексуално злостављање, јер су тајна полицијска документа показала да су наводне жртве лажно сведочиле.

Асанж је, недавно, изазвао праву буру у светској дипломатији, објавивши на свом сајту више од 250.000 тајних депеша Стејт департмента.

Викиликс је 28. новембра почео да објављује поверљиву дипломатску преписку Стејт департмента и америчких амбасада и конзулата широм света.

Уочи почетка суђења Асанжу, британске власти објавиле су да су сајтови Владе под ризиком од напада хакера који подржавају Викиликс.

Хакери су после његовог хапшења извели бројне нападе на организације које сматрају непријатељима Викиликса. Досад су оборили сајт шведске владе, као и "Мастеркарда" и "Визе", који су, поред "Пејпала", најавили обуставу исплата донација за Викиликс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси