Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији објавили документе САД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2010.

Извор: Б92 онлајн

Медији објавили документе САД


Вашингтон, Лондон, Рим - Листови “Њујорк тајмс“, “Гардијан“ и “Монд“ објавили су на својим интернет сајтовима хиљаде поверљивих докумената америчких тајних служби.

Медији су објавили податке које им је доставио веб-сајт Викиликс, што је изазвало оштру реакцију Беле куће и Пентагона.

Како се наводи на сајтовима тих листова, из објављених докумената које им је доставио Викиликс сазнаје се да су обавештајне службе САД шпијунирале водеће личности УН, укључујући генералног секретара Бан Ки Муна.

Документи се односе углавном на последње три године и на комуникацију Вашингтона са великим бројем амбасада и конзулата различитих земља света.

Из тих докумената писаних изразито "недипломатских језиком" виде се ставови Вашингтона о бројним светским лидерима, наводи “Гардијан“ на свом сајту.

Саудијски краљ Абдулах тражио је од САД да нападну Иран да би окончале нуклеарне активности те земље, наводи “Гардијан“.

У тим документима за руског председника Дмитрија Медведева наводи се да "изиграва Робина Бетмену Путину", за француског председника Николу Саркозија да има "ауторитативни стил", а за италијанског премијера Силвија Берлусконија да је "сујетан и неефикасан као европски лидер" и "физички и политички слаб" политичар предан "касним ноћним забавама".

У једном допису из Кабула, авганистански председник Хамид Карзаи описан је као "изузетно слаб човек који није веровао чињеницама већ је лако био заведен свакаквим, чак и најбизарнијим причама или наводима о заверама против њега".

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе је у документима назван "старим и лудим човеком", либијски лидер Моамер Гадафи "једноставно чудним", а израелски премијер Бењамин Нетањаху као "елегантан и шармантан човек, који никада не одржи обећања".

Интернет сајт Викиликс недоступан је целе вечери, а на свом налогу на друштвеној мрежи Твитер објавио да су његове интернет странице онеспособљене.

Упркос томе, Викиликс је најавио да ће неки медији у САД и Европи објавити поверљиве документе, иако тај сајт то не може да учини, што се на крају и догодило.

Подсетимо, Вилиликс је у октобру објавио скоро 400.000 тајних докумената који се односе на рат у Ираку, а пре тога у јуну око 77.000 поверљивих докумената под насловом "Авганистански ратни дневник".

Мало и о Косову, Србији и Јеремићу

У једном од објављених докумената на сајту “Гардијана“ накратко се помињу Србија и Косово. Реч је о извештају са састанка помоћника америчког државног секретара Филипа Гордона са француским дипломатама у Паризу, 16. септембра 2009.

Како се наводи, спољнополитички саветник Николе Саркозија, Жан-Давид Левит, пожалио се тада Гордону да мисија Еулекс има дипломатских проблема са властима и јавношћу на Косову, након што је потписала два техничка протокола са Србијом.

На то је Гордон поручио да ће косовска страна морати да прихвати те протоколе, али да треба јасно објаснити да је реч о техничким споразумима који неће утицати на статус независног Косова.

Левит је такође критиковао шефа дипломатије Србије Вука Јеремића, наводећи да он не ради ништа како би охрабрио Србе да учествују у раду косовских институција. Левит је навео да Јеремић даје велика обећања сваки пут када дође у Француску, али да их не испуњава.

У документу се наводи и да се Левит више не сусреће са министром Јеремићем, као и да га више не сматра за “модерно лице Београда“ за шта се иначе представља.

Вашингтон осудио објављивање докумената

Бела кућа најоштрије је вечерас осудила објављивање поверљивих докумената САД назвавши га "неодговорним и опасним", и поновила да тај потез Викиликса може да угрози животе појединих људи, пренеле су агенције.

"Нека буде јасно, откривање тих докумената може да изазове ризик за наше дипломате, припаднике обавештајних служби и људе читавог света који очекују од САД помоћ у промовисању демократије и транспарентне владавине", рекао је портпарол председника САД Барака Обаме, Роберт Гибс.

Пентагон је такође осудио објављивање тајних америчких докумената које је Викиликс "незаконито прибавио", наводећи да је предузео мере како би се избегло да се то понови у будућности.

Фратини: Викиликс погубан за светску дипломатију

Због објављивања поверљивих докумената САД до којих је дошао Викиликс, не негодују само у Вашингтону.

Забринут је италијански министар спољних послова Франко Фратини који оцењује да би објављивање осетљиве дипломатске преписке био "11. септембар светске дипломатије".

Он је рекао да не зна садржај докумената, али је упозорио да би то могло да наруши односе поверења између држава.

"То ће бити 11. септембар светске дипломатије", пренео је Ројтерс изјаву Фратинија, који је позвао италијанске тужиоце да истраже Викиликс.

Италијанска влада премијера Силвија Берлусконија саопштила је у петак да је очекивано објављивање докумената део стратегије са циљем да угрози међународну слику Италије и њене економске интересе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси