Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарска награда за рукопис о Доситеју
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2010.

Извор: Политика

Новинарска награда за рукопис о Доситеју

Радован Ковачевић, некадашњи дописник листа „Политика” из Далмације, недавно је овенчан првом наградом 39. конкурса Фондације „Драгојло Дудић” за рукопис „Монах златног века, европски пут Доситеја Обрадовића (1771–1811)”. Рад, који ће ускоро бити преточен у књигу, трајан је покретни споменик највећем српском просветитељу.

О разлозима због којих је одлучио да почне да истражује живот „највећег умника”, како је Доситеја назвао, Радован Ковачевић говорио је својим старим колегама у београдској кафани „Херцег Нови”.

– У српској књижевности још не постоји права биографија овог великана, мада не кажем да је моје дело управо то – наглашава некадашњи новинар „Политике”.

Према његовом мишљењу, на огњишту у селу Плавно, подно Динаре, Доситеј је доживео просветљење, осетио да га књиге „зову”.

– Од тог тренутка почиње његова мисија: прикупљати све оно што је добро у књигама, у епохи која се зове златни век просветитељства. И све то пресадити у културу српског народа – додаје Ковачевић.

Сем њега, наградама Фондације „Драгојло Дудић” овенчана су још два некадашња новинара „Политике” – Мирјана Белић-Корочкин-Давидовић и Бошко Ломовић.

М. Р. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси