Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пола века зеленог заглавља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2010.

Извор: Данас

Пола века зеленог заглавља


Шест година од приватизације „Сремских новина“ поклопило се са обележавањем јубилеја


Сремска Митровица - Конзорцијум физичких лица који је пре шест година на аукцији у Новом Саду купио тада друштвено предузеће „Сремске новине“ са седиштем у Сремској Митровици, још почетком године исплатио је и последњу рату, тако да је приватизација ове сремске најстарије медијске куће успешно окончана.

Исплата последње рате поклопила се са јубиларном годином јер овај сремски недељник управо у текућој години обележава пола века постојања. Сем тога Сремске новине су и први приватизован медиј не само у региону Срема већ и у Војводини, за који су нови власници платили 82.000 евра са обавезом додатних улагања у кућу.

За шест година недељник је редизајниран, повећан је број страна, а вишак запослених решаван је углавном одласком у пензију. Према речима директора и једног од власника Драгана Ђорђевића предузеће је и купљено с намером да у региону буде водећи медиј, а став менаџмента је да новим пројектима и максималним ангажовањем свих може да се задржи лидерска позиција.

- Наравно да смо свесни ситуације и да знамо да то није лако, јер у моменту продаје новине су биле једини писани медиј у Срему, а данас на овом тржишту постоји чак 12 новина. Међутим, сигурни смо да смо квалитетом, поузданошћу и на темељима полувековне традиције успели да направимо новине којима се верује - наводи Ђорђевић и додаје да је „Локал прес“, Асоцијација независних регионалних и локалних медија у Србији, наградила „Сремске новине“ признањем за најбрже напредовање и укупно унапређење пословања у 2008. години. Подмлађивање редакције остаје као стална обавеза, а тренутно у кући раде и три приправника који ће можда убудуће постати радници ове куће.

У години јубилеја одржано је више манифестација, а централна рођенданска журка је планирана за петак 26. новембар у ресторану „Пробус“. Биће то прилика да се погледа филм о овој медијској кући сачињен за ову пригоду, изведе химна „Сремских новина“ компонована такође овим поводом, представи књига која је ових дана изашла из штампе а која носи наслов „За све ове године“. Она је заправо својеврстан летопис досадашњег рада, коју је сачинио овдашњи етнолог Миленко Бобић и никако не представља само пуку реминисценцију на прошле дане, ма колико богата била историја ове куће. Књига је својеврстан збир година у Бобићевом аранжману и визуелно одражава полувековну слику Срема.

Занимљиво је да су ове некада једине новине у Срему преживеле пола века, али је зелена глава остала иста и да за ових пет деценија није осванула среда без „Сремских новина“. Решење заглавља листа које је до данас задржано, уз извесна графичка дотеривања, предложила је тадашња гимназијалка седамнаестогодишња Мирјана Швајберић.За ових пола века кроз редакцију прошле су генерације и генерације новинара. Челници Сремских новина кажу да су одувек били поносни на своје људе, јер да није њих не би било ни новина. А ни пола века.

Антрфиле: статусне промене

„Сремске новине“ су 1960. основане као новинско-издавачка установа, да би временом постале новинско-издавачка радна организација 1980, па новинско-издавачко предузеће 1990. Новине су приватизоване децембра 2004. године и данас послују као д.о.о.

Развој

- Бржи развој новина почиње седамдесетих година, а тих година почиње и шире повезивање са удруженим радом, што доводи до наглог повећања броја листова ОУР-а које су издавале „Сремске новине“. Међутим, долази и до наглог раста тиража основног издања. Просечан тираж 1970. године био је 15.000 примерака, пет година касније бележи 26.174, а 1980. године 39.687 примерака, да би 1985. достигао 45.895 примерака - сећа се дугогодишњи директор „Сремских новина“ Борислав Богдановић, који је на челу куће провео пуних 25 година и додаје да су уз тираж листова удруженог рада од 106.588 примерака „Сремске новине“ постале најмоћнија информативна кућа у Срему. Новине су тада стизале на адресе сваког другог сремског домаћинства. И данас, када је тираж неупоредиво мањи, шездесет одсто је базирано на претплати, а остало иде на киоск.

- Ремитенда је, на нашу срећу, занемарљива, али мислим да је бројка од 46.000 примерака у данашње време недостижна - прича Златко Зрилић, један од власника и директор маркетинга „Сремских новина“ и додаје да су једноставно друга времена, али да је важно што број оглашивача стално расте, јер само од тиража данас није могуће преживети.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси