Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВАЦ-ов поклон „Дневнику“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2010.

Извор: Данас

ВАЦ-ов поклон „Дневнику“

Јан Бриза Лични став Немачка медијска групација ВАЦ, која је због сукоба с овдашњим властима демонстративно најавила да ће да повуче свој капитал из Србије, начинила је ових дана један неочекиван потез. Понудила је поклон новосадском предузећу „Дневник Војводина прес“ вредан више милиона евра.



ВАЦ је спреман да запосленима у „Дневнику“ бесплатно уступи свој већински власнички удео у тим новинама - пакет од 55 одсто акција - а уз то и отпише 1,8 (55 одсто) од укупно 3,2 милиона евра дуга. Отплаћивање остатка од 1,4 милиона евра било би - према поменутој понуди - одложено за пет година, и то без камате, а потом би враћање те суме текло по плану тако да се не угрози пословање предузећа.

Представник ВАЦ-а у Србији Петер Ланге изјавио је да је у питању добра воља ове немачке медијске групације да помогне запосленима у „Дневнику“. Он је при том посебно нагласио да се ради о „јединственом случају“ и да слична понуда неће бити упућена другим предузећима у Србији у којима ВАЦ има свој капитал. То су „Политика“, „Вечерње новости“ и „Штампа“.ВАЦ-ова одлука да буде великодушан једино према новосадском „Дневнику“ није, вероватно, мотивисана само жељом да помогне овом малом и сиромашном листу. Пре ће бити да је тај „јединствени случај“ својеврсна порука, и то не само властима у Београду, него и онима који су уложили или намеравају да уложе свој капитал у Србији.

Та порука, када се „дешифрује“, могла би, упрошћено речено, овако да гласи: „Власти у Војводини биле су коректне према ВАЦ-у, а оне у Београду нису, па је зато помоћ понуђена само новосадском листу.“Ова шпекулација о „шифрованој“ поруци против власти у Београду није без основа. Томе у прилог иду жестоке међусобне оптужбе појединих представника српских власти и немачке компаније.Директор ВАЦ-а Бодо Хомбах је, рецимо, почетком августа у интервјуу немачком радију Дојче веле тврдио да његова компанија напушта Србију због „непријатељског става“ министра економије Млађана Динкића.

Мислио је, без сумње, на његову изјаву да ВАЦ треба да оде из Србије и да се више не врати. Динкић је, с друге стране, оптужио руководство немачке компаније за повезаност с „људима са потерница“ и „сумњивим бизнисменима“ из Србије.Међусобне оптужбе о непоштовању закона, уценама и свакојаким прљавим радњама кулминирале су после ВАЦ-ове контроверзне куповине акција „Вечерњих новости“ у Бечу. Немачка компанија се бранила тврдећи да се није упуштала у незаконите радње и да су све те оптужбе потекле од српске владе која је одлучила да је отера из земље.

У овом сукобу, по свој прилици, нема потпуно невиних. Да је заиста тако упућују следеће неспорне чињенице. С једне стране, Србија је земља у којој, практично, нема успеха у бизнису без благослова локалних политичара и тајкуна, а са друге ВАЦ је компанија која већ деценијама успешно послује на политизованим и корумпираним медијским тржиштима европских земаља у транзицији.

ВАЦ није успео у Србији. С овдашњим политичарима и тајкунима није, очигледно, могао да изађе на крај. Досетка да с поклоном „Дневнику“ индиректно похвали покрајинске а оцрни републичке власти слаба је сатисфакција за овдашњи пословни фијаско. Србија је прошла још много горе. Повлачење једног од пет највећих немачких инвеститора са њеног тржишта рђава је порука и свим другим, не само немачким инвеститорима.ВАЦ-ов поклон неће, по свој прилици, бити спас ни за „Дневник“ ако не успе да се извуче из смртоносног загрљаја политичара, републичких или локалних - свеједно.
Аутор је новинар из Новог Сада

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси