Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спонзори отказују због лошег пријема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 07. 2010.

Извор: Данас

Спонзори отказују због лошег пријема

СОС канал већ четири године омета румунска државна телевизија



Београд - Сигнал СОС канала на фреквенцији за територију Београда има сметње од државне телевизије Румуније већ четири године, а више од годину и по дана ова телевизија емитује свој програм у етру упркос решењу Републичке радиодифузне агенције (РРА) о одузимању дозволе пре истека времена на који је издата.

Овај спортски канал добио је на конкурсу РРА 2006. три фреквенције за емитовање програма у Београду и то 36. канал са локације Београђанка, 38. канал са Кошутњака и 29. канал са Панчевачког пута.

Према речима директора ове телевизије Драгише Ковачевића, одмах по пуштању у рад предајника уочене су на 36. каналу, који покрива више од 80 одсто планиране територије, „огромне сметње од државне телевизије Румуније“. На више десетина писама, како наводи, ни РРА ни Републичка агенција за електронске комуникације (Рател) нису реаговали.Мерења о сигналу овог предајника, у које је Данас имао увид, извршили су кабловски оператори СББ, КДС и АВцом, али и Рател и Емисиона техника и везе РТС-а, у којима је констатовано да велике сметње несумњиво постоје.

У извештају РТС-а наводи се да румунски ТВ предајник на 36. каналу има „планску израчену снагу 1.000 пута већу од СОС канала“. Такође, мерења Ратела из 2007. потврђују да је на истом каналу „ниво поља румунске станице осетно повећан, што недвосмислено проузрокује повећање употребљивог поља СОС канала“. СОС је због ове ситуације 2008. покренуо и тужбу пред Привредним судом.

- На суду Рател замењује тезе и, иако својим мерењем недвосмислено потврђује да је доделио неисправан канал, сву одговорност пребацује на СОС канал тврдећи да сметње на 36. каналу не би постојале да је СОС пустио у рад предајник на Панчевачком путу. То је бесмислица, јер тај канал покрива неколико процената територије и нема никакве везе са сметњама на 36. каналу - објашњава Ковачевић за Данас.

Он додаје да је Рател на следећем рочишту заступао другу тезу, према којој СОС не емитује програм са Београђанке пуним капацитетом. Како истиче, Рател је предложио и вештачење, а за вештаке професоре Електротехничког факултета, који сви раде у овој агенцији, што је на суду одбијено.

- Сметње у пријему програма утицале су и на спонзоре, који су отказали сарадњу, што озбиљно угрожава опстанак СОС канала. Крајем 2007. сам због тога престао да плаћам накнаду за фреквенцију, па је РРА прошле године донела решење да се СОС-у одузме дозвола за рад. Међутим, нико није отишао да искључи предајник на Београђанки, вероватно због тога што би тако било онемогућено вештачење које је суд наложио - истиче Ковачевић.

Јован Радуновић, председник Управног одбора Ратела, каже за Данас да је СОС канал добио адекватну фреквенцију, према њиховим прорачунима, мерењима и проверама, и да је све било у складу са конкурсом РРА.- Да су поставили још једну станицу, тамо где је требало, не би постојао проблем са сигналом СОС канала - објашњава Радуновић.

Ковачевић, међутим, тврди да је Радуновић њему у телефонском разговору саопштио да је знао за сметње на каналу и да је скренуо пажњу РРА да тај канал не треба додељивати емитерима. Директор СОС канала најављује и да ће позвати Радуновића као сведока на суду. Радуновић, са друге стране, каже да му његово сведочење „неће ићи у корист“, јер му је рекао да претходно укључи још један предајник како би се видело да ли и тада постоје сметње.

У РРА наводе за Данас да је СОС каналу одузета дозвола због тога што није била плаћана законом прописана накнада за фреквенцију, као и да је покренут и поступак принудне наплате.

- Због те ситуације СОС канал се обратио суду тужбом против РРА и Ратела, а такође се обратио и заштитнику грађана. Заштитник грађана је нашао да је у конкретном случају РРА поступила у складу са прописима. У оквиру поступка пред судом наложено је вештачење такозваних штетних сметњи на фреквенцији која је била додељена СОС каналу и тај поступак је у току - речено је у РРА.

Антрфиле :
Обавештени Европска комисија и УНС

Драгиша Ковачевић је недавно о овом случају обавестио писмом и Европску комисију и тврди да уколико се овај случај не реши у земљи да ће затражити међународну арбитражу. Удружење новинара Србије (УНС), такође, је упознато са спорном ситуацијом.

- Према документима које смо видели, представник СОС канала је апсолутно у праву и чињеница је да је добио неисправни фреквенцију. Због несинхронизације две државне агенције, РРА и Ратела, СОС долази у прилику да се затвори, због чега би људи могли да остану без посла - истиче за Данас Петар Јеремић, председник Извршног одбора УНС-а. Он додаје да је ово удружење помогло да се Европска комисија и ОЕБС упознају са тиме да „држава омета информисање, медију којем је дала дозволу за емитовање“.
Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси