Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хомбах: Партнер крив за повлачење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2010.

Извор: Б92

Хомбах: Партнер крив за повлачење


Београд - Директор ВАЦ-а Бодо Хомбах каже да се та медијска групација повлачи из Србије због неуспешног покушаја куповине удела у “Новостима” и уцена.

Он тврди да разлог повлачења нису финансијски проблеми. Хомбах каже и да главну кривицу за повлачење сноси његов пословни партнер из Србије.

"Одлучили смо да више не чекамо. И сам председник (Србије) Борис Тадић нам је више пута рекао да је куповина удела у Новостима готова ствар и да је само још потребно превазићи неколико бирократских баријера”, изјавио је Хомбах.

“Од тада је прошло много времена", рекао је директор ВАЦ-а у интервјуу Радију Дојче веле.

Главну кривицу за одлуку о повлачењу из Србије, како је навео Хомбах, сноси његов пословни партнер из Србије чије име, међутим, није желео да открије.

"Због правила која важе у Србији, у наше послове морали смо да укључимо једног српског пословног партнера. Он ми је стално говорио да нећу моћи да откупим удео у ‘Новостима’ ако не испуним његове услове. И ето, био је у праву! Ја, нажалост, не смем да вам откријем идентитет тог човека. Молио сам га два пута да јавно објавим његово име, али ми је он то оба пута писмено забранио", рекао је Хомбах.

Директор ВАЦ-а је демантовао писање појединих медија да ВАЦ у Немачкој има финансијских проблема, као и наводе да је поручио председнику Тадићу да ће свим немачким компанијама сугерисати да не улажу у Србију због лоших услова пословања.

"Не знам шта се ту десило! Међутим, та тенденција стварања митова око нашег ангажмана у Србији и та сила националистичких тонова коју никада не бих очекивао - цела та ситуација је разлог више да кажемо да тамо где нисмо добродошли,нећемо ни имати наше медије. То је логична последица и стварно не знам због чега се у Србији око нас ствара толика полемика", казао је Хомбах.

Према његовим речима, повлачење из Србије неће утицати на остале послове које ВАЦ има у земљама у региону, као што су Хрватска, Црна Гора и Бугарска.

"У другим земљама смо стекли веома добро искуство. Проблем је једино са Србијом. Ова тема нас брине и прати нас већ неко време. Многе ствари нису само нејасно представљене, већ и погрешно приказане. Наша намера је изврнута, нарушен нам је углед, у појединим чланцима смо доведени у вези са криминалцима. Ја имам много искуства са тешким регионима и још тежим временима, али нешто овакво још никада нисам доживео", казао је Хомбах.

Медијска група ВАЦ саопштила је 15. јуна да је одлучила да оконча ангажман у Србији и да се поступно повуче из земље и да је о тој одлуци директор ВАЦ-а Бодо Хомбах обавестио председника Србије Бориса Тадића "у поверљивом писму".

У том писму Хомбах је, како се наводи, описао искуства ВАЦ-а као инвеститора у Србији и најавио да ће групација повући своје инвестиције из ње и кренути да продаје учешће у српским фирмама.

Концерн ВАЦ је власник 55 одсто новосадског “Дневника”, а преостали удео од 45 одсто има компанија “Дневник Холдинг”, чији је оснивач Скупштина Војводине. Опширније о очекивањима “Дневника” после најаве повлачења ВАЦ-а можете читати у нашој посебној вести.

ВАЦ је власник 50 одсто предузећа “Политика новине и магазини”, издавача дневног листа “Политика”.

Другу половину власништва у том предузећу има српска компанија “Политика а.д.” чији су већински власници држава и јавна предузећа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси