Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драма у Гази: Израелци ухапсили и Србина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2010.

Извор: Прес

Драма у Гази: Израелци ухапсили и Србина

Сниматељ Срђан Стојиљковић налази се у притвору у Израелу. Он је један од 480 приведених путника са бродова са хамунитарном помоћи за појас Газе, које је израелска војска напала пре два дана у Средоземном мору.


Српски сниматељ Срђан Стојиљковић, путник на једном од шест бродова које су израелски војници напали пре два дана у Средоземном мору, налази се у притвору у Бершеви, на југу Израела. Он је ухапшен са још 479 активиста конвоја који је превозио хуманитарну помоћ Палестинцима у Газу.

Према наводима медија, отправник послова у Амбасади Србије у Израелу Милутин Станојевић отпутовао је у Бершеву, где ће се састати са нашим држављанином и израелским властима.

Стојиљковић је, иначе, радио за покрет „Слободна Газа", који је организовао хуманитарну мисију. Срђан живи у Њујорку, где ради као самостални сниматељ. Повремено сарађује са новинском агенцијом Асошиејтед прес. Он је био један од новинара који су пратили „Марш за слободу" крајем прошле године. Тада се 1.300 активиста из 42 земље света окупило на граничном прелазу Рафа између Египта и Газе, у покушају да пробију блокаду границе.

Недовољне осуде УН


Према наводима медија, Срђан је пре него што је овога пута кренуо на пут у Газу посетио Србију. Дошао је на један дан да се види са пријатељима, а родитељима није рекао куда иде да се не би бринули.

Од укупно 700 путника са шест бродова, који су носили око 10.000 тона хуманитарне помоћи Палестинцима у појас Газе, 48 њих је јуче упућено на аеродром и биће враћено у своје земље, а један број се налази на лечењу у болници. Међу првима који су депортовани била су шесторица Грка. Они су се јуче вратили у Атину. Међу онима који су се вратили је и једна Туркиња са бебом.

Због прекјучерашњег напада израелских командоса на бродове са хуманитарном помоћи, у којем је погинуло најмање десет људи, хитно се састао и Савет безбедности УН. У саопштењу, усвојеном након више од 10 сати заседања иза затворених врата, СБ УН осуђује акцију израелске морнарице и позива на брзу, независну, кредибилну и транспарентну истрагу о целом случају. Аналитичари оцењују да је саопштење СБ УН благо, подсећајући да оно има мању тежину него резолуција.

Наиме, документ, који је издао СБ УН резултат је компромиса између Турске и САД. Турска је била против ублажавања критика на рачун Израела, док су САД, најближи савезник јеврејске државе, тражиле да се брижљиво бирају речи.

Камен спотицања била је реч „поступак" и да ли је употребити у множини или једнини. Турска је захтевала да се употреби једнина, како би се тиме истакло да је Израел сам одговоран за погибију активиста. Турски представник није желео да се сложи са множином, која би сугерисала да активисти који су напали командосе сносе део одговорности. САД су, такође, инсистирале на томе да Израел сам спроведе истрагу, али ће УН одлучити ко ће је водити.

Тражи се ослобађање путника

У саопштењу СБ УН захтева се и моментално ослобађање цивила.

Састанку иза затворених врата претходио је један у трајању од сат и по, којем су новинари могли да присуствују. За то време многи говорници критиковали су израелску акцију, оценивши да је дошло време да се укине блокада појаса Газе.

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу израелску акцију назвао је државним тероризмом.

С друге стране, Израел се бранио тврдњама да је на акцију био приморан јер је флота била све само не хуманитарна. Заменик израелског амбасадора у УН Даниел Кармон оценио је да су организатори употребили хуманитарну помоћ као покриће да пошаљу поруку мржње. Он је рекао да су активисти користили ножеве, мотке и друго оружје да нападну војнике, који су упали на највећи брод „Мави Мармара".

Ханин Зоаби: Учесници мисије нису били насилни

Чланица израелског Кнесета (парламента), Арапкиња Ханин Зоаби, путница на једном од шест бродова у конвоју које је напала израелска морнарица, изјавила је да је циљ Израела био не само да се пловидба заустави, већ да се изазове највећи могући број жртава.

Она је оптужила Израел да је починио злочин приликом преузимања контроле над једним од бродова. Зоаби је нагласила да учесници мисије нису имали никакве насилне намере.

- Циљ је био да пробијемо опсаду. Нисмо планирали сукоб. Израел је извео провокативну војну операцију. Навикао је да ради шта хоће с Палестинцима - рекла је Зоаби.

Она је препричала шта се догодило кобне вечери.

- Ушла сам у капетанову собу. Од њега су израелски војници тражили да стане, а он је рекао да смо ми турски брод. Били смо удаљени 130 миља од појаса Газе. Било је 23.30 сати. Видели смо четири израелска пловила. Били су удаљени јер смо били у међународним водама. У 4.15 часова видела сам да бродови прилазе. После 15 минута снаге су се брзо спустиле из хеликоптера.

Нисам чула никакво упозорење с бродова због буке. У року од три минута било је троје мртвих. Читава операција трајала је један сат - навела је Зоаби.

Она је додала да није било палица, ни било чега сличног, већ само пуцњаве из пиштоља са израелских бродова.

И Србија осудила израелску акцију

Министарство спољних послова Србије јуче је саопштило да подржава све захтеве, пре свега захтев Савета безбедности УН, за хитну и непристрасну истрагу прекјучерашњег напада израелских снага на конвој бродова. Министарство је осудило прекомерну употребу силе која је довела до жртава међу цивилима и позвало на уздржаност и поштовање међународног права. Министарство спољних послова Србије изразило је и саучешће породицама цивила који су настрадали у инциденту пре два дана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси