Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нека тужилаштво само истражује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2010.

Извор: Данас

Нека тужилаштво само истражује

Реаговање на интервју Владимира Вукчевића, тужиоца за ратне злочине (Данас петак, 16. април)


+
Поштовани господине Вукчевићу,
У дневнику „Данас“ обзнанили сте да Вам „Вечерње новости“, уз још неколико институција, нису доставиле грађу коју је Тужилаштво тражило поводом пријаве Извршног одбора Независног удружења новинара Србије „да се покрене преткривични поступак који испитује ратнохушкачку улогу медија скраја осамдесетих и почетком деведесетих година“.

Ваша тврдња да Вам нисмо доставили материјал - тачна је. Разлози због којих то нисам учинио (јер сте то тражили од мене, као одговорне личности) следећи су:

1. Не прихватам иницијативу НУНС да се, после готово двадесет година, покреће тужба и оптужница против новинара који су, по службеном задатку, били извештачи са несрећних ратних подручја.

2. Не прихватам тужбу НУНС, која је покренута тобоже против Н.Н. лица, а, у ствари, тачно против одређених новинара, из одређених редакција, јер је НУНС приложио део текстова због којих, наводно, треба тужити новинаре, а испод тих текстова су имена људи - новинара.

3. У неподигнутој оптужници, али иницираној од НУНС, има девет текстова из „Вечерњих новости“, са потписом аутора. Од њих су двојица већ мртви, а двојица су били хонорарци.

4. Тужилаштво тражи да му доставимо документацију којом би се илустровала и поткрепила ратнохушкачка улога новинара „Новости“. Како сте то замислили да ја, или било ко из Редакције, бира, пребира, одабира текстове који би били део оптужнице? Који би то био критеријум од стотину, хиљаду текстова који су објављени? Ко би то сада био шпијун, инсајдер, заштићени сведок у Редакцији да одабира текстове којим ће оптужити своје колеге, живе и мртве?

5. Зашто Тужилаштво, уопште, од редакција тражи такву „помоћ“ када његови стручни људи то могу једноставно да раде: у нашој редакцији постоје укоричени комплети, по годинама, „Новости“, постоје комплети у Народној библиотеци Србије... Нека истражитељи дођу и истражују. Нико до данас није дошао, тражио, разговарао иако се помиње обимна грађа.Господине Вукчевићу,

6. Ви сте, према „Данасу“, изјавили да Вам „приступ архивама“ ускраћују управо медији који су тих „несрећних деведесетих пројектовали негативну пропагандну слику, слику мрачне Србије“. На тај начин сте, господине тужиоче, већ осудили „Новости“ - а да нисте ни кришом поменули друге новине, агенције, телевизије... „Мрачна слика“ о тим годинама много је шира него што су то могле да учине једне новине, „Новости“, на пример.

7. Тих „несрећних деведесетих“ нисам, господине Вукчевићу, радио у „Новостима“ (деценију и по био сам одсутан), него управо у независним медијима. Не могу да браним све што је у „Новостима“ тада писано. Али, овде браним и новине и професију од непотребног, галамџијског, плаћеничког, квазидемократског покушаја да се новинарима и редакцијама суди - а да се не зна тачно за које дело? За један или два текста? За десетине текстова или снимака? За целу каријеру?Неки, истина, који и сада покрећу те оптужнице, и желе „чисту савест“, „чисте руке“, „глобалистичку памет“, „европејску приврженост“ - враћају се и ових дана на те страхоте и шпекулишу њима. Тако је једна много рекламирана ТВ, „независна“, подсећајући на рат, показала снимке дечака који стоји између три крстаче и коментарисала: „Овакви снимци су објављивани да би се подстицало етничко чишћење!“ Тај дечак, Србин, стоји између три крстаче, јер су му у једном дану убили оца, мајку и сестру! И још једног брата - али не зна се још ни до данас где и када. Тај дечак данас има тридесетак година и вратио се да на том стратишту, губилишту, гробљу, поново подигне кућу, спаљену до темеља, и живи даље, са комшијама! Уместо да га узму за пример опстајања, наставак заједничког живота, они, теразијске свезналице, говоре уз његове слике о етничком чишћењу које су Срби водили!Господине тужиоче,

8. Ви сте за десет месеци могли са својим стручним тимовима да урадите нешто, ако хоћете, а не сада да оптужујете поједине куће, као „Новости“, да су Вам затвориле врата.
9. И, још нешто, врло важно: Ви сте, пре десетак дана, за једним округлим столом, изјавили да „обимна грађа, која је до сада прикупљена у предмету ‘Медији’, према нашој процени за сада не пружа податке потребне за коначну оцену навода кривичне пријаве“! И још: „За сада не постоје претпоставке за доношење одлуке о томе да ли ће бити покренут кривични поступак.“ Ако таква дилема и даље постоји, онда је тек бесмислено прозивати нас да Вам принесемо архиве, које су Вам, иначе, увек отворене.

10. Припадам онима који су били против рата, писали против рата и уређивали новине које су гласно, свакодневно биле против рата. Али, морам Вам, господине тужиоче, још једном нагласити да се лично, професионално, политички, људски - буним против најављене истраге. Зато што не верујем да доноси резултат, да доноси отрежњење, извињење и праштање. Она је парцијална, уска, врло селективна и непродуктивна.

Какви експерти, који експерти, домаћи и страни, могу сада, на основу пробраних текстова или снимака доказати да су неки новинари и неки медији „починили кривично дело организовања и подстицања на извршење геноцида и ратних злочина“? То је врло крупно, врло озбиљно, господине Вукчевићу. Ако Ви верујете да ће после толико година, после такве магле и конфузије, ова бесмислена иницијатива да допринесе прочишћавању савести, да испере ране, потре незнање, умири нетрпељивост, просветли памет и памћење - онда наставите.

Једино Вам ја у томе не могу и нећу помагати. Јер мислим да су већ многи научили лекцију, спознали грешке, побегли од тога, кренули другим путем... Замислите само колико се уређивачка политика садашњих „Новости“ разликује од оне из тих „тмурних деведесетих“? Од новинара чије је текстове, као прилог оптужници приложио НУНС, само један још ради, врло поштени и добро, и спрема се за пензију. Кога онда јурите? Ратне злочинце? Да, њих да. Појединачно. Са доказима.

Ова јурњава за новинарима - ратним злочинцима, без мапе, без бусоле, на основу опипавања пулса, исечака, тобожњих експерата, тобожњих независних само је, господине Вукчевићу, узалудна потрага од које ћете се ускоро уморити.

Аутор је генерални директор и главни уредник Компаније Новости Манојло Вукотић


Повезани текстови

Шта је Вукчевић чекао деведесетих
Вечерње новости, УНС и РТВ Војводина не сарађују


 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси