Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон не препознаје дигитализацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2010.

Извор: Данас

Закон не препознаје дигитализацију


Рок за прелазак с аналогног на дигитално емитовање 4. април 2012.

Београд - Правни оквир за дигитално емитовање ТВ програма у Србији практично још не постоји. Очекује се да Нацрт закона о електронским комуникацијама, који ће наследити Закон о телекомуникацијама и који ће имати део посвећен дигиталној телевизији, буде усвојен на седници Владе ове недеље, каже за Данас Ирини Рељин, помоћница министарке за телекомуникације.

Она додаје да Закон о радиодифузији, као и Закон о телекомуникацијама „не препознају дигиталну телевизију“, а да се тренутно ради на изменама и допунама Закона о радиодифузији, као и да је неопходно донети одговарајуће правилнике који ће област дигиталне телевизије додатно регулисати.

Подсетимо, рок за прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизије у Европи је 2015, а надлежни у Србији поставили су себи рок да дигитализација буде завршена до 4. априла 2012. Трошкови дигитализације износиће од 20 до 50 милиона евра. Наша саговорница напомиње да поједине активности касне, али да Министарство намерава да испуни зацртани рок. Она истиче да је највећи проблем што новоформирано предузеће Емисиона техника и везе, које је издвојено из РТС-а, још нема директора, па не може да почне са радом.

- Процес реализације Акционог плана, који је саставни део Стратегије за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Србији, је почео. Формирана је радна група за праћење процеса дигитализације која је почела са радом, а ускоро ће почети израда идејног пројекта дистрибуционе мреже - објашњава Рељинова.

Према њеним речима, мрежа земаљских предајника бомбардована је 1999. и скоро потпуно уништена, па је потребно уложити значајна средства у обнављање и оспособљавање предајника, као и целе дистрибуционе мреже за емитовање дигиталног ТВ сигнала. Кроз претприступне фондове Европске уније, Србија је добила значајна средства као помоћ за набавку опреме.

- Потребно је још много новца да би мрежа почела да функционише, а који ће држава морати да обезбеди. Такође, Министарство планира финансијску помоћ државе социјално угроженим лицима у виду набавке сет-топ-боџ (СТБ) уређаја. Потребно је организовати и свеобухватну информативно-промотивну кампању - истиче Рељинова.

Наша саговорница наводи да ће грађани који имају сателитску или кабловску телевизију и даље несметано моћи да гледају ТВ програм, јер ти начини преноса ТВ сигнала немају везе са преласком са аналогног на дигитално емитовање сигнала земаљске телевизије. Она наглашава да грађани због овога неће морати да купују нове телевизоре.

- И у случају да се купи обичан, аналогни телевизор на њему ће бити могућ пријем, као и гледање дигиталног ТВ сигнала, али уз прикључени СТБ. Ипак, Министарство то не би препоручило, јер је реч о већ застарелој технологији и неће бити могуће искористити све предности дигиталне ТВ - каже Рељинова.

Антрфиле : Корисницима потребан СТБ уређај


Помоћница министарке за телекомуникације објашњава да је корисницима неопходан СТБ уређај како би на аналогном телевизору могао да се гледа дигитални телевизијски сигнал. СТБ је са једне стране повезан са телевизором, а са друге са ТВ антеном. СТБ је конвертор чија је функција да сигнал који стиже преко антене претвори у формат који одговара одређеном телевизору, чиме се омогућава да се дигитални сигнал може гледати на аналогном телевизору. Према њеним речима, грађани ће бити благовремено обавештени о ценама ових уређаја, као и продајним местима где се могу набавити.

Б. Цвејић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси