Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Стеван Никшић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2010.

Преминуо Стеван Никшић

Један од најугледнијих београдских новинара и један од оснивача Новинске агенције Бета Стеван Никшић преминуо је данас у Београду у 64. години.




Рођен је 1946. године у Сремској Митровици, основну школу и гимназију завршио је у Новом Саду. Дипломирао је 1969. године на Правном факултету Универзитета у Новом Саду, постдипломску специјализацију из међународног права стекао на Академији за међународно право у Хагу, а академско звање магистра правних наука на Правном факултету Универзитета у Београду.

Новинарством се бавио од ђачких дана, а као гимназијалац сарађивао у програмима Радио Новог Сада и "Полету", средњошколском подлистку студентског листа "Индекс" у Новом Саду. Током студија био новинар, уредник и на крају главни уредник "Индекса".

Као студент, 1969. године изабран је за посланика у Републичком већу Скупштине СР Србије на првим и јединим непосредним скупштинским изборима након Другог светског рата на којима је пре увођења вишепартијског система у Југославији било омогућено слободно кандидовање. На тај начин са 23 године постао је најмлађи посланик у дотадашњој историји парламентаризма у Србији.

Највећи део свог новинарског стажа провео у недељнику НИН, где је радио од 1973. године, најпре као новинар, коментатор и уредник у унутрашњој, затим више година као уредник и коментатор у спољнополитичкој рубрици. Од 1998. до 2002. био је главни и одговорни уредник тог недељника.

Током више деценија у НИН-у писао је о политичким, културним и друштвеним догађајима у земљи и свету, о темама из области домаћег и међународног права, економије, нових технологија, и извештавао је Европе, Азије и САД.

Сарађивао је и објавио већи број чланака и других новинских текстова у дневним и недељним листовима у Новом Саду, Београду, Загребу и Љубљани, као и у неким од најугледнијих листова и часописа у САД ("New Leader", Њујорк), Немачкој ("Die Zeit", Хамбург) и Португалији ("Publico", Лисабон).

Радио је као новинар за више домаћих и страних електронских медија и новинских агенција, а најдуже у програму на српском језику немачкерадио станице Дојче Веле и телевизијском програмy ДWТВ на енглеском језику.

На ТВ Авала од пролећа 2007. до лета 2008. године био је аутор и водитељ емисије "Листање" посвећене новинарству и новинарима у штампаним медијима.

У дугом периоду био је један од најчешће цитираних домаћих аналитичара и коментатора југословенских прилика у светским медијима.

Један је од оснивача новинске агенције Бета и један од оснивача Независног удружења новинара Србије (НУНС).

Као сарадник Европског института за медије из Манчестера у Великој Британији (касније пресељеног у Диселдорф, СР Немачка) учествовао је у изради више међународних пројеката о транзицији и демократизацији медија у источној Европи након окончања "хладног рата".

Аутор је више књига о слободи штампе, правном и политичком систему у Југославији и ратној кризи на Балкану, објављених у Југославији ("Последња порука", НИН, Београд 1980; "После Тита", Партизанска књига, Љубљана-Београд, 1980.; "Ослобођење штампе", Младост, Београд, 1982.) и у иностранству (Стеван Никшић и Pedro Caldeira Rodrigez, "O virus Balcanico - O caso da Jugoslavia", Aširio & Alvim, Лисабон 1996.), као и више стручних радова и студија о новинарству (у часописима "Новинарство", Југословенског института за новинарство, "Гледишта" и др.).

Иза себе је оставио супругу Браниславу и кћери Емилију и Бојану. Комеморација поводом смрти Стевана Никшића биће одржана у редакцији недељника НИН у четвртак, 25. марта у 13 сати.

Стеван Никшић биће кремиран у петак, 26. марта у 14 сати на београдском Новом гробљу.

Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси