Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Раскид уговора са ВАЦ?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2010.

Извор: Вечерње новости

Раскид уговора са ВАЦ?


За целокупну кућу "Дневник" било би најбоље да се уговор са ВАЦ-ом раскине и да се она поново обједини у једно предузеће чији оснивач би, као и раније, била Скупштина Војводине, и које би, поново, било у служби свих грађана покрајине - каже, за "Новости", председник синдиката "Дневник холдинга" Стева Томин.

- Од 2003, када је формиран "Дневник Војводина прес", у којем је наше 45, а ВАЦ-ово 55 одсто капитала, стално нас "муљају". Обећавали су поправку старих и доношење нових машина, али ништа од тога није реализовано. Нису, како су се уговором обавезали, преузели између 80 и 100 радника штампарије, не исплаћују преосталих милион и по евра за социјални програм - образлаже Томин став око 400 радника "Дневник холдинга". Већини њих, додаје наш саговорник, радни стаж није повезан још од 2005, плате не примају месецима, а од почетка ове године немају ни здравствено осигурање.

- Ситуација је стварно очајна! Ми апелујемо да се овоме стане на крај, да ВАЦ најзад оде из "Дневника", да сви, као некада, постанемо једна кућа, да сви, с поносом, поново будемо "дневниковци". Ми смо уверени да је поновно преузимање јединственог "Дневника" од Скупштине Војводине најбољи излаз, али и реална опција - додаје Томин.

Овакав став биће суштина и сва три предлога са којима ће, почетком ове седмице, пред председника Владе Војводине Бојана Пајтића и покрајинског секретара за информисање Ану Томанову-Маканову, изаћи в. д. директора "Дневник холдинга" Јасмина Машуловић.

- О детаљима тих предлога засада не могу да говорим, али се сви своде на то да лист "Дневник" мора да се, да тако кажем, врати кући, јер је он срце целог система. И да се, тако, заштити јавни интерес свих грађана у области информисања - каже Машуловићева.

Од тога који од њених предлога ће добити подршку војвођанског врха, зависиће, додаје Машуловићева, и у ком правцу ће ићи евентуални наставак преговора са ВАЦ-ом. То би, иначе, на предлог Немаца, могло да се догоди 29. марта или 20. априла.

Као сувласник "Дневник Војводина преса", "Дневник холдинг" је, иначе, од тог предузећа ових дана службено тражио званичан извештај о финансијском пословању у 2009. Службе заједничког предузећа су, међутим, одговориле да нису овлашћене за давање таквих података!

- Претходних година о томе смо се обавештавали на седницама Скупштине "Дневник Војводина преса", чији чланови су директор и председник УО "Дневник холдинга" - каже Саво Добранић, претходник Машуловићеве на месту првог човека "Дневник холдинга".

Како је могуће да акционар са 45 одсто власништва не може да добије извештај  то ником није јасно. А нико то досад гласно није ни питао. Тешко је, додаје Добранић, објаснити зашто је "Дневник Војводина прес", практично све време од оснивања пословао са губицима чија укупна вредност је премашила 200 милиона динара.

- Приходи од огласа су увек били велики, а ВАЦ је тврдио и да је у заједничко предузеће "упумпао" чак три милиона евра. Заиста не знам да ли је то тачно и где је онда тај новац отишао? - вели он.

Биће занимљиво видети какав ће се овде расплет догодити, јер је, према речима свих саговорника, ово једна од промашених приватизација. Није више, како рече директорка Машуловић, у питању само економска рачуница "него је угрожен систем јавног информисања" у Војводини.Влада Бојана Пајтића је на потезу.

Антрфиле : Не повлачите тужбу

Саво Добранић апелује и да се тужба "Дневник холдинга" пред судом у Есену за неплаћену закупнину простора у згради никако не повлачи, а ВАЦ инсистира упорно да се то учини.

- Тужбу смо поднели јер су, крајем 2006. године, самоиницијативно престали да плаћају 15.000 евра месечно, на шта су по анексу уговора о закупу били обавезни. Дуг се нагомилао на око 500.000 евра - прецизира Добранић.

Ђ. В.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси