Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарима ХРТ-а опомена пред отказ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 11. 2009.

Извор: РТС

Новинарима ХРТ-а опомена пред отказ


Новинари Маја Север, Лела Кнежевић, Сања Миклеушевић Павић и Роберт Зубер добили опомену пред отказ због тога што су оптужили генералног директора ХРТ-а да је грубо увредио њихову колегиницу Ивану Драгићевић Величковић.

Четворо новинара Хрватске радиотелевизије кажњено је опоменом пред отказ због тога што су недавно оптужили директора ХРТ Вању Сутлића да је грубо увредио новинарку ХРТ-a Ивану Драгићевић Величковић.

Адвокат новинара Чедо Продановић изјавио је да је управа ХРТ-a након бурне реакције јавности "очигледно подвила реп" и одустала од најављеног ванредног отказа новинарима.

"На опомену пред отказ, међутим, немамо право жалбе", изјавио је новинарима Продановић.

Угледни новинари ХРТ-а Маја Север, Лела Кнежевић, Сања Миклеушевић Павић и Роберт Зубер недавно су оптужили Сутлића да је пре годину и по дана колегиницу Величковић Драгичевић назвао "четничком курветином" алудирајући на то што јој је супруг Србин.

Продановић је казао како је одлука о опомени пред отказ донета само на основу тврдњи Сутлића.

Најавио је да ће новинари тражити помоћ на више адреса и упозорити на поступке управе јавне телевизије.

У заштиту новинара раније су већ стали Хрватско новинарско друштво и Синдикат хрватских новинара, који су најавили да ће им пружити помоћ и заштиту.

О случају су обавештени и Европска федерација новинара и парламентрани Одбор за људска права.

Одлука о опоменама за новинаре долази у моменту кад по писању медија сам врх државне власти тражи од Сутлића да хитно реши стање у ХРТ или да 5. новембра, дан пре седнице Програмског савета поднесе оставку на функцију.

Према писању "Јутарњег листа", то је од Сутлића у разговору пре неколико дана тражила премијерка Јадранка Косор.

Хитно сређивање ствари које би Сутлић требао да обави подразумева смену дела његових најближих сарадника које се уз директора ХРТ, сматра најодговорнијим за лоше програмско и финансијско стање ХРТ, а њихова смена подразумева и уклањање најужег тима сарадника.

Сутлићеви сарадници рекли су, како преносе медији, да "није склон оставци" и да ће учинити све да се задржи на челу ХРТ-а, али и да је наводно затражио заштиту и од министра културе Боже Бишкупића и неких предузетника, као што је власник "Агрокора" Ивица Тодорић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси